Wat is de Codex Alimentarius?

23:55
Gezien
1569
Bij aflevering Mozzarella

In onze uitzending over mozzarella vloog de Codex Alimentarius je om de oren. Maar wat is de Codex Alimentarius?

Codex Alimentarius Commission

De Codex Alimentarius Commission (je mag het ook gewoon de Codex noemen) is een forum dat internationale normen vaststelt voor voedselproducten. Het doel hiervan is om de internationale volksgezondheid te beschermen en om de eerlijkheid van de handel in voedselproducten te bevorderen. Aan het forum nemen 186 landen en de Europese Unie deel. In het Latijn betekent Codex Alimentarius “voedselboek”.

Onderdeel van de Verenigde Naties

De Codex is een organisatie binnen de Verenigde Naties. Het valt zowel onder de Internationale Voedsel- en Landbouworganisatie en onder de Wereldgezondheidsorganisatie. De Codex is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, omdat de internationale handel in voedingsmiddelen toen enorm toenam.

Geen wetten maar handelsnormen

Er wordt weleens beweerd dat Codex-normen wetten zijn, maar dat is niet zo. Het zijn vooral niet wettelijk geldende handelsnormen, waar wel internationale overeenstemming over bestaat. In Europa zijn de Europese richtlijnen bepalend voor wat er wel en niet mag op het gebied van voedsel en voedselveiligheid. Soms komen die richtlijnen overeen met wat er in de Codex staat, maar soms ook niet.


Bron: Codex Alimentarius