Wat er mis is met deze emoji 👠

Waarom hebben alle emoji van vrouwenschoenen hakken?

Dat vroeg Florie Hutchinson zich af toen ze een schoen wilde sturen in een chatgesprek. Het was een rode pump 👠 die in haar beeldscherm oppopte toen ze het woord 'shoe' invoerde. 

Nee, ze heeft niks tegen het icoontje zelf, maar het is volgens haar wel gek dat dit wordt gezien als een typische vrouwenschoen. Andere schoenen zijn duidelijk bedoeld voor mannen. "Maar het grootste gedeelte van de vrouwen draagt helemaal geen hakken in hun dagelijks leven", zegt Florie tegen Mashable. Ze vindt dat de emoji daarom bijdraagt aan het stereotype vrouw.

Dat betekent niet dat de rode hak van Florie verwijderd moet worden. Ze stelt voor een nieuwe schoen toevoegen, zónder hak. Daarmee wordt benadrukt hoe verschillend vrouwen tegenwoordig zijn.

blue-flat-resave

Volgens emoji-deskundige Lilian Stolk wordt er vaak wel geluisterd naar dit soort oproepen. Unicode, de organisatie die over de emoji gaat, besloot eerder al na voorstellen een regenboogvlag, een poppetje met hoofddoek en roodharige emoji toe te voegen. "Ze luisteren heel erg naar dit soort oproepen. Ik ben dus benieuwd of deze gaat lukken", zegt Lilian.

Ook voor genderdiversiteit is er vanuit Unicode veel aandacht. Want naast een Tyrannosaurus Rex, een vampier en een paar sokken, komen er volgende maand ook genderneutrale emoji's bij. Volwassenen en kinderen die dus niet óf mannelijk óf vrouwelijk zijn. 

Maar dat er steeds meer nieuwe emoji bijkomen, zorgt volgens Lilian ook voor problemen. "Om onderscheid te kunnen maken worden emoji steeds gedetailleerder. Daarmee is de kans groter dat er bepaalde richting aan wordt gegeven en dat mensen er aanstoot aan nemen." 

Of de platte schoen van Florie er gaat komen, moet binnenkort bekend worden. Ze heeft de schoen in juli al ingediend en de emoji staat nu op de lijst om goedgekeurd te worden. 

Wat zeggen jouw meestgebruikte emoji's over wat voor iemand je bent? Jan rijdt rond ging eerder de straat op om profielschetsen te maken.