24:34
Gezien
7
30-03

Wat bepaalt de waarde van een diamant?

De Rekenkamer is terug met glasheldere ontdekkingen over de diamant. Welke criteria bepalen de prijs van dit juweeltje?

Tellen met punten

Er is een systeem van punten in het leven geroepen om het een stukje makkelijker te maken voor de juwelier en de klant. Wel eens gehoord van "tienpunters"? Een tienpunter is 1/10e deel karaat van 0,02 gram. Snap je 'm nog? Dit siersteentje kost, na een hoop slijpwerk, honderd euro. 

Gek genoeg hebben de zaadjes van de Johannesbroodboom hier een aandeel in gehad. Deze diamantjes wogen altijd precies 0,2 gram (200 milligram) en waren daarom betrouwbaar als meetmiddel. Dat is al wel wat eeuwen terug. Maar de metrische wereld van speciale weegschalen heeft dit gewicht overgenomen. 

Nog een rekensommetje voor de liefhebbers: één karaat is 100 punten en komt overeen met 0,2 gram. Een half karaat is 50 punten en weegt 0,1 gram.

Wit en helder

De kleur is bepalend voor de prijs. Hoe witter? Hoe waardevoller. Dat is de regel. De witte kleur is ook zeldzaam. In de meeste diamantjes vind je een piepklein tintje geel terug. Tijdens het vormingsproces zijn er dan wat atomen in de diamant geslopen. Bij teveel geel is dat pech, want die atomen haal je er niet meer uit.

En dan de helderheid. Niemand wil een gevlekt edelsteentje in een ketting of tiara. Maar wat geeft een diamand dan eigenlijk die vlekjes? Diamant is puur koolstof. De diamant wordt gevormd door een natuurlijk trucje in koolstofmijnen. En dit gaat niet altijd "vlekkeloos": er blijft soms zwart koolstof in de glinstersteen. Een smetje op de waarde dus.

Slijpen maar

Diamant is kei- en keihard. Geen enkel mineraal ter wereld is harder. Daarom wordt diamant altijd bewerkt met.. stukjes diamant. Een slijptol of boormachine krijgt de klus met geen enkele inspanning geklaard. Slijpen met kleine stukjes is daarom een lastig proces, waarbij nauwkeurigheid alles is. 

Welke diamantvorm er veel gekocht wordt? De klassieke vorm die in veel logo’s van juweliers op de voorgevel van de zaak pronkt, doet het altijd goed in de verkoop. Maar ook rondjes en vierkantjes belanden vaak in de handen van een romanticus.

Grote ruwe diamanten zijn ook zeldzaam. En ook erg gewild. Dat was te merken tijdens een veiling in een Zuid-Afrikaans veilinghuis. Een diamant van iets meer dan 100 gram en 507 karaat ging daar voor 26 miljoen euro onder de hamer. De koper omschrijft het als een sieraad op zich, die misschien in de toekomst kan veranderen in ontelbare tienpunters. 

Tess en Daan doken voor De Rekenkamer in de wondere wereld van de diamanten: