10-07

Wat bepaalt de geur van de vagina?

Een vagina heeft honderden tot duizenden verschillende geuren. Wat bepaalt nou jouw geur?

1.  De ene geur is sterker dan de ander en daardoor ruikt iedere vagina uniek. De één ruikt meer naar een veld met bloemen en de ander meer naar karamel.

2.  Het boeket aan geuren wordt bepaald door de vaginale flora. Een mooi woord voor de bacteriën die er te vinden zijn. Veel daarvan zijn lactobacillen, wat melkzuurbacteriën zijn. En daarom is het heel normaal dat een vagina een beetje zurig ruikt.

3.  De snelle denker weet wat je met melkzuur kan: gisten. Er zijn al mensen die op het idee zijn gekomen om yoghurt, bier en brood te maken van de vaginale afscheiding. Echt waar.

4.  Een gezonde vagina heeft natuurlijk geen klachten. Dus bij stinkende afscheiding of jeuk kan je de drogisterij beter overslaan en direct naar de huisarts gaan.

5.  Stinkt de afscheiding dan heb je te weinig lactobacillen en maken je bacteriën te weinig melkzuur. Is dit bij jou het geval dan heb je waarschijnlijk bacteriële vaginose. Heb je last van jeuk dan is er vermoedelijke sprake van een schimmel.

6.  Om zelf toch al wat onderzoek te doen voordat je naar de huisarts gaat, kun je de pH-waarde van de vaginale afscheiding meten met een pH-waarde test-strip. Aan de hand van de kleur die verschijnt weet je waarom de rooie oortjes van je partner wegblijven.  

7.  De pH-waarde geeft een zuurtegraad aan. Hierbij is nul heel zuur en veertien niet zuur, ook wel base genaamd. Zeven is neutraal en weerspiegelt een perfect evenwicht tussen zuur en base.

8.  Een gezonde vagina heeft een pH-waarde van tussen de vier en de vijf. De zuurgraad is te vergelijken met onder andere, je raadt het al, yoghurt.

9.  Maar er is ook een andere manier om te onderzoeken of het allemaal wel pluis is daar beneden. Een gezonde vagina ruik je in al haar geuren en kleuren namelijk van ongeveer 30 centimeter afstand.  


Krijg je nu behoefte aan een flinke schoonmaak-sessie? De medicijnmannen zoeken uit of je frisser gaat ruiken van vaginale zepen: