Walvissen zijn net dj’s – ja, echt

Ze mixen verschillende liedjes, net als de grote bazen in de muziekwereld.

Zingende walvissen die óók nog eens liedjes mixen – dat klinkt gek, en toch kunnen enkele bultrugwalvissen het. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zo blijkt maar weer.

De grote vraag: hoe doen ze dat?

We gaan een aantal jaartjes terug in de tijd: de jaren ’90.

Onderzoekers komen erachter dat verschillende groepen walvissen andere liedjes zingen. Tenminste, liedjes… Geen teksten natuurlijk, maar heel harde geluiden met verschillende toonhoogtes.

Wanneer groepen naar een nieuwe plek zwemmen, nemen ze hun eigen liedjes mee. Zo kan het gebeuren dat het liedje van de ene groep walvissen, het liedje van een andere groep langzaam verdringt.

Maar nu – jaren later – blijken sommige walvissen ook liedjes te mixen, als echte dj’s.

“Ze combineren oude en nieuwe tonen met elkaar, zonder de liedjes te veranderen”, vertelt zeebioloog Ron Kastelein. “Soms zingen ze een overgangszin tussen twee liedjes, soms versmelten ze twee liedjes die muzikaal hetzelfde zijn.”

Daar is ook een verklaring voor: de vrouwen. “De mannelijke bultruggen zijn bekend om hun geweldige zang. Vrouwtjes selecteren een mannetje op het geluid. Hoe creatiever, hoe aantrekkelijker. Net zoals herten een partner selecteren op grootte van het gewei en vogels op kleur.”

Het dj-gedrag van walvissen onderscheidt ze dus van anderen. Maar waarom niet alle mannelijke walvissen massaal zijn begonnen met mixen - om vrouwtjes te scoren - is nog onduidelijk...