Waarom toch altijd die rare kleding op de catwalk?

Waarom zie je op de catwalk altijd de meest vreemde kleding, maar zie je die nooit terug in de winkels?

De nieuwe herencollectie voor de lente 2018 is gepresenteerd op de Men's Fashion Week. In Londen, Milaan, Florence en Parijs liepen modellen over de catwalk om de nieuwe trends te presenteren. En daar zitten nogal wat opvallende verschijningen tussen. Zoals die van designer Thomas Browne:


Louis Vuitton hoopt dat je in de lente dit aantrekt:


Oke, nog een voorbeeldje dan: 


Maar hoe komt het toch dat je zulke mooie creaties niet in hartje Utrecht ziet lopen? "Omdat het haute couture is", zegt hoofdredacteur van de Esquire, Arno Kantelberg. "Van die collecties komt helemaal niks in de winkel te hangen, het is meer een soort kunst." 

Mode heeft heel veel lagen (no pun intended), vertelt Arno, en al die lagen kun je het best vergelijken met een piramide. "Helemaal bovenaan zit dan de haute couture en onderaan de normale kleding. Soms druppelt er wat van de bovenste laag naar onderen, maar dat zie je meestal pas op de langere termijn wat de waarde is."

Als voorbeeld neemt Arno de collectie voor mannen van Dior in 2005. "Dior had toen extreem smalle broeken. Iedereen vond dat een beetje raar om als een soort Kips leverworst in een broek geperst te zitten. Maar tegenwoordig zijn de skinny jeans niet meer aan te slepen."


Dus over tien jaar kunnen mannen in rokken met hakken lopen? "Nee", zegt Arno beslist. "Sommige dingen, zoals mannen in rokken, zullen hier nooit gebeuren." Maar hij tekent daar direct bij aan dat het ook cultuur bepaald is. "In de grote steden zie je nog wel Marokkaanse jongens met een rok lopen en in het Oosten is het heel normaal."

Mode-ontwerper Sjaak Hullekes zegt dat het misschien wel om iets anders gaat dan de kleding zelf. "Ik denk dat de boodschap van deze kleding veel meer over gender fluidity gaat. Hij probeert misschien wel een toon te zetten."

Sjaak Hullekes

In Nederland gaan we de jurk voor mannen waarschijnlijk niet zo snel aantreffen. "We zijn in Nederland toch wat saaier en niet opgevoed om te laten zien wat je hebt", zegt Sjaak. Dat betekent overigens niet dat je het niet op straat kan tegenkomen. "Goede kans dat die kleding wel gewoon wordt verkocht, maar dat zal dan eerder in Tokyo of New York zijn." Maar of het veel wordt verkocht, daar heeft Sjaak zo z'n twijfels bij. 

Zelf is 'ie in ieder geval nog niet van plan om jurken te ontwerpen. "Ik vind het niet zo sexy en uiteindelijk moet je er in kleding wel gewoon een beetje goed uitzien."

Nog even wat mooie haute couture voorbeelden op een rijtje: