18-09

Waarom moet ik naar Albanië? | Risky Rivers

Albanië is misschien niet het eerste land op je bucket list, maar dat zou het eigenlijk wel moeten zijn. En wel hierom.

Ondanks de bijna-dood-ervaringen van Yuri van Gelder en Christina Curry, waren zij ontzettend verrast door de prachtige natuur in Albanië. Al voelde het wel iets dichter bij huis, Duitsland om precies te zijn..?

Wist jij trouwens dat de Vjosë-rivier die Yuri en Christina hebben getrotseerd een van de laatste wilde rivier is van Europa? En wist jij dat ook Albanië na WOII geïsoleerd raakte van de rest van de wereld toen de communistische dictator Hoxha aan de macht kwam? Nee? Geen probleem, hierbij nog meer leuke feitjes!

Onder de strenge heerschappij van dictatuur Enver Hoxha hadden de burgers bijna geen vrijheid, pas in 1991 viel het regime en is het land begonnen aan de wederopbouw. Nu is het een van de armste landen in de EU! Hoxha liet onder de stad Gjirokastër een gigantisch gangenstelsel bouwen omdat hij bang was voor een aanval, deze worden ook de 'Cold War Tunnels' genoemd. De stad staat nu op de Werelderfgoedlijst.

Risky rivers - infographic-ALB3 def

Niet alleen de steden zijn mooi, maar ook de natuur is prachtig! Zo ook de Osumi canyon en Benje thermal baths met een hoog mineraalgehalte, deze natuurlijke baden zouden geneeskundige krachten bevatten en de vruchtbaarheid bevorderen.


Het blijkt dat niet alleen reizen met een kano door het land is een groot avontuur is, maar ook met de auto is het lastig doordat er veel slechte wegen zijn. Ideetje voor het volgende Gevaarlijkste Wegen seizoen?

Meer zien van Albanië?
Dennis maakt voor 3 op Reis een tour door de Balkan en doet ook Albanië aan. Hij laat je het schitterende landschap zien en eindigt zijn reis in de Albanese Rivièra.Risky Rivers is elke maandag om 20.25 te zien bij BNNVARA op NPO 3!