Waarom hoeven wijnmakers geen ingrediënten te declareren?

25:02
Gezien
21
Bij aflevering Wijn

“Het semi-dorre landschap van de West-Kaap bakt onder de middagzon. 's Nachts wordt het platteland gedrenkt in het koude, briljante sterrenlicht.”

Deze woorden hadden zo de intro kunnen zijn van een Engelse roman, prijkend in de bestseller top tien. Niets is minder waar. Deze poëtische tekst staat op het etiket van een fles Zuid-Afrikaanse wijn.

Welke wet?

Op de plek waar normaal gesproken de ingrediënten van een product horen te staan, wordt er bij wijn dromerig geschreven over het leefgebied van de druif. Waarom hoeven wijnboeren niet te vermelden op hun etiket wat er allemaal in de wijn wordt verwerkt, voordat wij ‘m uitschenken aan tafel? Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) bestaat er wettelijk geen lijst van ingrediënten voor wijn. Waar een product met een of meer ingrediënten een declaratielijst moet hebben, is dat voor dranken die alcohol bevatten door gisting niet het geval.

Vroeger was alles beter

Het ontbreken van de wet ligt waarschijnlijk aan de historie van het product. Van oudsher is wijn een natuurlijk product en de wet is daar nog op afgestemd. Althans, dat is wat de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) denkt. Zij verwachten dat de wetgeving rondom wijn in de toekomst wel zal veranderen. Voor echte tekst en uitleg over de wet van de wijn, zo zegt de KVNW, moeten we bij de Europese Commissie zijn. Maar die komen zoals in de uitzending is te zien is niet verder dan verklaringen als ‘it’s a sensitive type of production’.

Wat dan wel?

In de wet staat dus dat het vermelden van ingrediënten niet noodzakelijk is. Wat vertelt een fles wijn ons dan wel? Allergenen moeten te allen tijde op het etiket staan. Sulfiet bijvoorbeeld, wat bijna altijd in wijn zit. Deze stof houdt de wijn namelijk fris en voorkomt schimmelgroei.

Ook is dit jaar besloten door het Europees Parlement dat de vermelding van calorieën op een fles wijn verplicht moet worden. Er gaat overigens een aantal jaren overheen voor dit besluit daadwerkelijk zichtbaar zal zijn in de Nederlandse wijnindustrie.

Willen mensen het wel weten?

De ingrediënten waar mensen eventueel allergisch voor zijn, staan dus wel op het etiket en ook het aantal calorieën maakt z’n opmars op de fles. Maar of ooit alle ingrediënten op de fles komen is maar de vraag. De wijnindustrie denkt dat mensen het niet willen weten, of beter gezegd: ze willen niet dat mensen het weten. Het is simpelweg niet romantisch, een mooi flesje rood met een waslijst aan additieven op het etiket.