Waarom haten mensen op vrouwen in hiphop?!

Vrouwen worden nog lang niet zomaar geaccepteerd in de Nederlandse hiphop.

Als vrouw in de Nederlandse hiphopwereld, het is niet makkelijk. Daar weet de Nederlandse rapkoningin Latifah alles van, vertelt ze aan BNN. Maar er zit wel beweging in, langzamerhand.

"Mannen kunnen er gewoon niet tegen dat ik oncontroleerbaar ben", zegt Latifah. "Dat ik niet mee ga met de gedachtegang dat wij minder zijn dan mannen. En wij vrouwen geen rappers zouden kunnen zijn."

3 of a kind

Daar kwamen de dames van 3 of a Kind ook achter. De drie vormen een hiphopgroep ("we zijn de vrouwelijke Broederliefde") en deden deze winter iets unieks: met drie vrouwen een sessie bij Rotjoch van 101barz. De haat was vernietigend en de video heeft massa's dislikes. 

Latifah had de promo zelfs gedeeld op haar insta, maar daar kreeg ze zoveel haat dat ze mensen moest blocken. "Ik wist dat dit eraan zou komen en daarom heb ik dit gepost. Ik wil de dames hiermee supporten want er wordt altijd gehaat op vrouwelijke artiesten. Je kan ook gewoon niks zeggen, waarom lelijk doen?”


I Am Aisha

De Nederlandse hiphop groeit, maar vooral de mannen. Toch is het een kwestie van tijd voor vrouwen echt doorbreken, zegt een van de succesvolle vrouwelijke uitzonderingen tegen NOS op 3: I Am Aisha. Volgens Aisha wordt 2017 het jaar van de vrouwelijke rappers: "Ik merk aan sommige rappers dat ze het aanbod aan vrouwen missen. Het is ook vervelend voor hen dat ik een van weinigen ben. Ik krijg veel aanvragen om mee te zingen op liedjes, maar soms moet ik dingen afslaan."

I Am Aisha is er al, en Latifah is een van de goede nieuwkomers in de game, volgens Rotjoch himself. En ze is vast niet de enige, want de markt en het publiek willen heus wel vrouwen in de hiphop. Tot die tijd is het dealen met de haat online en keihard doorzetten. Want ook vrouwen verdienen een plekje in de Nederlandse hiphop.