Waarom gaan we vreemd? | Mijn Ex

Bij serie Een Nacht met mijn Ex

"Mannen die vreemdgaan is toch anders dan vrouwen die vreemdgaan." Wacht, whut?! Is dat zo? En waarom gaan we eigenlijk zo vaak vreemd?

De pleuris brak uit op Twitter toen Julian zijn befaamde uitspraak deed. Hoe kan iemand dat anno 2018 nog zoiets vol overtuiging uit z'n strot krijgen? Alsof vrouwen niet liefdeloos erop los kunnen krikken?


Eén op de vier gaat vreemd
Dat we met z'n allen massaal naast de pot piesen mag geen nieuws meer zijn. Eén op de vier wordt een keer belazerd. Eerlijk, dat is best veel. Maar nog eerlijker is natuurlijk de vraag of iedereen dit onderzoek wel eerlijk gedaan heeft. Wat betekent dat het echte getal nog hoger kan liggen. Auw. 

Waarom gaan we massaal vreemd?
Dat is een verdomd goede vraag. En de wetenschap is er niet helemaal over uit. Psychoanalytici geloven dat we continu opzoek zijn naar de ware liefde die we als kind voelden bij onze ouders. En dat we daarvan gewoon simpelweg zoveel mogelijk opnieuw willen ervaren. 


'Vreemdgaan zit in je persoonlijkheid'
Een andere theorie stelt dat vreemdgaan aan je persoonlijkheid ligt. Ben je bijvoorbeeld super nieuwsgierig, heb je behoefte aan bevestiging, ben je snel verveeld, of ben je een moeilijke prater? Dan kunnen dat triggers zijn om de tuin van die andere leukerd te besproeien. 

Of zijn we stiekem nog oermensen?
Volgens evolutiepsychologen werkt ons brein gewoon nog een beetje zoals in de oertijd. De mensheid mag niet uitsterven dus als jongen bats je erop los om je genetisch materiaal veilig te stellen. En als vrouw hossel je genoeg mannen die zo nu en dan een mammoet je ikea-grot inslepen. Misschien wat minder dan de boys, maar gehosseld werd er zéker. 


Is monogamie niet gewoon een verzonnen feit? 
Hoe je het ook bekijkt, vreemdgaan lijkt onlosmakelijk verbonden met de mens. Of nou ja, met levend zijn. Kijk het dierenrijk, daarin is slechts 3% monogaam. En de rest sekst er lekker op los. Dus waarom hebben wij besloten dat het zo slecht is? Hebben we dat onszelf aangeleerd? Of gebruiken wij de bovenstaande theorieën als eeuwige smoes om ons gedrag recht te lullen?

Julian: "Mannen die vreemdgaan is toch anders dan vrouwen die vreemdgaan."


Een Nacht Met Mijn Ex, dinsdag 20:25 bij BNNVARA op NPO 3!