Vuurwerk: gaaf of gevaarlijk?

Meer dan 800 organisaties en 31.000 mensen zijn klaar met de knallen tijdens oud en nieuw.

Zij willen allemaal dat er een verbod komt op vuurwerk en hebben het Vuurwerkmanifest ondertekend. Ook werd vandaag bekend dat Hilversum het afsteken van vuurwerk mag verbieden. 

Volgens burgemeester Broertjes zorgt het vuurwerk ieder jaar voor miljoenen euro's schade. Ook raken er jaarlijks honderden mensen gewond. "Dat vinden we allemaal een ramp op 1 en 2 januari en daarna zijn we het weer vergeten", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.


3Onderzoekt dook eerder in de wereld van het illegale vuurwerk, waarbij presentator Manual Venderbos onder meer naar Polen ging om verboden knallers te kopen. 

Maar wat kost het eigenlijk om een beetje leuk vuurwerk te hebben tijdens de jaarwisseling? De Rekenkamer zocht het eerder uit. Want wij leggen wel honderden euro's neer voor een leuk oud en nieuw, maar wat kost het in China om de vuurpijlen te produceren? 

Maar wat maakt vuurwerk ondanks alles toch zó aantrekkelijk? Lauren dook vorig jaar in een speciale aflevering van haar programma in de wereld van vuurwerkfreaks. Welke oerdrift komt er los?