20-05

Vriend & Frenemy | Zuidas

Op de Zuidas krijg je bij het ondertekenen van je arbeidsovereenkomst in één klap een kantoor aan vrienden bij. Het zijn de mensen waar je de komende drie jaar namelijk het grootste deel van je tijd mee gaat doorbrengen. Stiekem tongen na een borrel, samen Haribo snacken tijdens de all nighter voor het sluiten van een deal, of gebroederlijk stomen in een plas wodka op het medewerkersweekend. Een soort voortzetting van je studententijd dus, maar dan met een pak en een bijbehorend salaris.

Of nou ja studententijd, maak daar maar 'High School' van. Zo’n Amerikaanse High School waar je regelmatig tegen je kluisje wordt aangesmeten door een lompe football speler. Waar je op je hoede moet zijn voor een 'frenemy' die je met een zoete glimlach een dolk in je rug stoot. Want hoewel er geweldig leuke mensen op de Zuidas rondlopen: slim, gevat en met een gevoel voor humor, wemelt het er ook van de 'frenemies'. Collega’s die het niet moeten hebben van juridische kwaliteiten, maar de belangrijkste vaardigheid bezitten om het toch vol te houden op de Zuidas: aardig onaardig zijn. 

Beledigingen, dreigementen en doorzichtige werkafschuifmails, waar een ander het schaamrood van op de kaken krijgt, brengt de 'frenemy' met droge ogen alsof ze je net heeft getrakteerd op een Spa Zuiver bon. Net als op een tweede Tinderdate met die knappe en keurige jongen die opeens een foto van zijn vrouw en drie kinderen laat zien, denk je even dat jij gek bent. Heeft ze nou net de partner ge-cct in een e-mail waarin ze insinueert dat jij verantwoordelijk bent voor de fouten die zij heeft gemaakt? Really?

Ja, really. Dat is namelijk hoe de 'frenemy' opereert. En er zijn twee manieren waarop je daarmee om kan gaan. De eerste is de methode 'Chinese walls' dat is eigenlijk een zakenterm. In een advocatenkantoor wordt er van 'Chinese walls' gesproken als er binnen het kantoor mensen werken aan zaken die een tegengesteld belang dienen. Dan worden de mensen die aan die zaken werken van elkaar gescheiden en mogen ze niet over hun zaak praten.  Omdat de 'frenemy' altijd een tegengesteld belang dient: namelijk, jou ondermijnen zodat hij of zij zelf kan shinen, moet je een 'Chinese wall' tussen de 'frenemy' en jezelf bouwen, zonder dat deze het doorheeft. Je vertelt de 'frenemy' niets meer over jezelf. Ondertussen zorg je ervoor dat al jullie contact over zaken op e-mail gaat, waarin je vastlegt wat er precies is afgesproken. Wanneer ze je CC’t in een e-mail waar een wc-papiertje nog fris bij afsteekt, dan duik je een e-mail op uit je archief en stuur je die door aan je baas. Meld in twee regels dat je het werk hebt gedaan en dat je dat ‘op basis van onderstaande mail had begrepen.’ Two can play that game.

De tweede methode is: 'Smile & Wave'. Dit is gebaseerd op de werkwijze van de Engelse koningin die de methode heeft geperfectioneerd op staatsdiners met schimmige dictators. Elke vraag van de 'frenemy' wordt beantwoord met een enigmatische glimlach en een dooddoener. Elke belediging gecounterd met een “Goh! Ok!”, alsof je naar een peuter met een mega tantrum kijkt. En dan loop je met een vriendelijk knikje verder naar de koffiebar. Je moet de vetlaag van een grachteneend kweken, zodat het vuile water er rechtstreeks van af kan druipen. Als je met je Teflon-glimlach blijft reageren, heeft de 'frenemy' geen grip meer, en dus verloren. Gelukkig is karma real. Uiteindelijk verliest de 'frenemy' altijd. Om écht de top te bereiken, moet je namelijk mensen om je heen hebben die je dat gunnen. Dat geldt zeker op de Zuidas.

- ZoZuidas


Zuidas elke zondag om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3