Voetbalsucces, duurdere huizen en minder superfoods: dit voorspellen jongeren voor 2019

Bij serie 3vraagt

Het nieuwe jaar is nog vers. Wat heeft het voor ons in petto? De 16 tot 34-jarige panelleden van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, werden voor de verandering niet gevraagd naar hun mening maar naar hun voorspellingen voor 2019.

Dit is wat zij verwachten van het nieuwe jaar.

Voeding: bye bye superfoods

 • Bij een nieuw jaar horen natuurlijk voornemens. Zes op de tien (58 procent) jonge mensen wil in 2019 bepaalde voedingsmiddelen bewust minder of helemaal niet meer eten. Suiker (35 procent) en vlees (30 procent) worden het meest genoemd. Maar ook zout (15 procent), verzadigde vetten (14 procent), koolhydraten (13 procent) en zuivel (10 procent) komen in het rijtje voor.
 • In 2019 zullen volgens velen de koelschappen minder vol staan met chiazaad pudding, quinoa salades en tarwegras shots. Het merendeel (53 procent) denkt dat superfoods in 2019 in populariteit afnemen.

Sport: hup Holland hup!

 • In juni is het tijd om je oranje kleding weer uit de kast te trekken! De Oranje Leeuwinnen hebben zich gekwalificeerd voor het WK-vrouwenvoetbal. Jongeren verwachten dat er flink gejuicht kan worden: 54 procent denkt dat de dames minimaal bij de laatste vier zullen eindigen. Een op de vijf (20 procent) verwacht zelfs dat de Oranje Leeuwinnen wereldkampioen worden.
 • Het Nederlands mannenelftal krijgt dit jaar de kans om zich te kwalificeren voor het EK-voetbal in 2020. Daarvoor moeten ze eerst de poule met Duitsland, Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland zien te overleven. Twee derde (63 procent) heeft hier alle vertrouwen in en denkt dat het mannenelftal zich gaat plaatsen.
 • PSV mag zich momenteel dan wel winterkampioen van de Eredivisie noemen, de meeste jonge panelleden denken dat Ajax landskampioen wordt: 31 procent verwacht dat. Een kleinere groep van 24 procent denkt dat PSV, net als vorig jaar, de kampioensschaal zal veroveren. 
 • Tom Dumoulin is er zelf nog niet over uit, maar de helft (50 procent) is er zeker van dat hij in 2019 de Tour de France rijdt. Slechts één op de tien (10 procent) verwacht dat als Dumoulin meedoet, hij bovenaan het klassement eindigt.
 • En wordt 2019 het jaar van de langverwachte rematch tussen kickboksers Badr Hari en Rico Verhoeven? Daar twijfelen jongeren over. De helft (47 procent) geeft aan het niet te weten, 30 procent denkt van wel en 23 procent verwacht niet dat de twee vechters het tegen elkaar op gaan nemen. Mocht de rematch er wel komen, dan denkt de meerderheid (48 procent) dat Verhoeven wint.

Politiek: kabinet blijft aan

 • In 2019 zijn er drie verkiezingen. Deze zijn niet allemaal even bekend onder de deelnemers aan het onderzoek. 66 procent weet dat ze kunnen stemmen voor de Provinciale Staten, 44 procent voor het Europees Parlement en 25 procent voor de Waterschappen. Jongeren denken dat de VVD landelijk gezien zowel de grootste partij wordt bij de Provinciale Statenverkiezing (51 procent) als bij de Europese Parlementsverkiezing (24 procent).
 • Vervroegde Tweede Kamerverkiezingen hoeven we volgens de meerderheid niet te verwachten: zes op de tien (60 procent) denken niet dat het kabinet Rutte III in 2019 gaat vallen.
 • Ook van Donald Trump verwacht het merendeel (71 procent) dat hij aan het eind van 2019 nog steeds in het Witte Huis zit als president van Amerika. 

Economie: huizen worden duurder

 • Verzekeringen, energiekosten en boodschappen. Ze worden allemaal duurder in 2019. Tegelijkertijd denkt het kabinet dat door de verwachte economische groei en hogere lonen de meeste mensen er toch op vooruit gaat. Deelnemers aan het onderzoek zien het wat somberder in. De meesten (44 procent) denken dat hun financiële situatie hetzelfde blijft of dat ze er in 2019 financieel op achteruit gaan (33 procent). 
 • Tot slot, twee derde (67 procent) van de jonge mensen verwacht dat de prijzen van huizen in 2019 zullen stijgen.

Meer uitslagen vind je in de onderzoeksrapportage. 

Over dit onderzoek

3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 20 tot en met 27 december 2018, deden 1226 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag, de jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.