Vitaminepillen: baat het niet dan schaadt het niet?

Bij serie Broodje Gezond

Een pilletje poppen voor onze weerstand doen we bijna allemaal wel eens. Maar hebben vitaminepillen wel echt nut?

En klopt de gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’? Marlijn en Ersin checken in Broodje Gezond de zin en onzin rondom de vitaminepil.

In totaal zijn er 13 vitamines: A, B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6, B8 (biotine), B11 (foliumzuur), B12, C, D, E, K. Deze hebben we allemaal nodig, maar waarvoor? En wat is een vitamine überhaupt eigenlijk?

Voedingsstoffen
Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Alleen vitamine D en vitamine K kan je lichaam in kleine mate zelf aanmaken. Voor vitamine D heeft je lichaam echter wel voldoende zonlicht nodig.

Onmisbaar
Vitamines komen voor in ons eten en drinken en zijn onmisbaar voor ons lichaam. Zonder vitamines raakt je groei en ontwikkeling verstoord en komt je afweersysteem in gevaar, waardoor je sneller ziek wordt. Niet fijn dus! Vitamines zijn daarnaast ook de bouwstenen voor onze hormonen en zijn erg belangrijk voor je stofwisseling.

Hoeveel
Hoeveel vitamines je binnen moet krijgen, verschilt erg per vitamine. De algemene vuistregel is: eet goed en gevarieerd, dan krijg je voldoende vitamines binnen. 

Gezondheidsraad
Je kunt ook checken of je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) per vitamine komt. Die hoeveelheid is een aanbeveling van de Gezondheidsraad, en geeft aan hoeveel vitamines gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Maar ja, dan moet je dus wel gaan uitzoeken hoeveel je dagelijks van elke vitamine binnenkrijgt met je voeding en daar heeft niet iedereen zin in.

Dan maar het zekere voor het onzekere en gewoon een vitaminepilletje erbij slikken. Toch? Marlijn en Ersin onderzoeken in Broodje Gezond of het vitaminepilletje nou echt zo onschuldig is.


Broodje Gezond over vitaminepillen: maandag 14 mei om 21.05u op NPO3.