27-12

Vijf tips voor een 'killerbody'

Jan in de leer bij bodybuildster Floor

Een bedwelmende, zoete lucht van chemische spray tan, zweet en gekookte broccoli komt onze neuzen tegemoet. Overal waar ik kijk zie ik kleine broekjes, grote spieren en gespannen gezichten. Vandaag volgen we de 51-jarige bodybuildster Floor van Putten. Ze spendeerde zo’n 35 jaar van haar leven aan het perfectioneren van haar lichaam en neemt tijdens deze Nederlandse Kampioenschappen afscheid van de sport. Het is een beladen dag, maar in eerste instantie merken we dat niet: ze oogt vrolijk, wakker en fit. Ze is de 50 reeds gepasseerd maar heeft een gespierder lijf dan ik als bijna-dertiger ooit heb gehad. Het is confronterend en inspirerend tegelijk.

Ongekende discipline
We volgen haar richting het podium. De muziek zwelt aan, het moment is daar. De 51-jarige icoon schittert voor de allerlaatste keer onder de felle podiumlampen. Haar ogen stralen en haar lichaam glanst. Waar ik bij haar voorgangers nog rustig in mijn stoel bleef zitten, kan ik een luidkeelse ‘Hup, Floor’ niet meer onderdrukken. Al word ik niet warm of koud van grote spieren, ik besef ineens maar al te goed waar ik voor klap. Hier kom je niet weg met een gelukje. Hier komt het werk van maanden samen op één moment. Hier gaat om millimeters. Het getuigt van ongekende discipline. 

Beachbody
Focus leggen op het lijf werkte in mijn eigen leven vrijwel altijd averechts. Jarenlang besloot ik vlak na de kerst om dan nu toch echt eindelijk aan die zogenaamde beachbody te gaan werken. Zodoende sloot ik vol goede moed een zoveelste abonnement af bij de sportschool en stond ik wekenlang als een bezetene op de crosstrainer. Totdat ik plots, van de ene op de andere dag, simpelweg niet meer ging en de automatische incasso mij maandelijks bleef herinneren aan mijn gebrek aan discipline. Kennelijk was het vooruitzicht op een gespierder lijf voor mij niet genoeg.

Daarom heb ik respect voor haar, dat zij op haar leeftijd daar staat te stralen. Ze ziet er prachtig uit! Met tranen in haar ogen en een beker in haar hand neemt ze afscheid van haar geliefde sport. ‘Mijn lijf heeft rust nodig, ik ga nu andere helpen’, is haar laatste quote. Met dat als uitgangspunt, vraag ik aan haar of ze misschien nog wat tips heeft om een 'killerbody' te krijgen. Tot mijn verbazing krijg ik geen duur boek aangeboden en geen dieetplan, maar vijf simpele tips. Met als belangrijkste: geniet van je lichaam.

Vijf tips voor een 'killerbody'
1 Train met het gezonde verstand, dus met het doel dat je voor ogen hebt.

2 Zorg voor voldoende herstel tussen trainingen door.

3 Stel realistische doelen.

4 Zorg voor de juiste voeding. Heb het dus niet over een dieet, want dat is voor zieke mensen. Het gaat om ‘a way of life’.

5 Bovenal: geniet van wat je je lichaam hiermee geeft. Wees er zuinig op.

bekijk hier de video: