Vijf bizarre onthullingen uit Rare Jongens

Rare Jongens is niet alleen een programma dat je doet huilen van het lachen, je steekt er ook nog eens iets van op!

Wie zegt dat geschiedenis niet leuk kan zijn, moet maar eens een aflevering van Rare Jongens kijken. Want je moet wel echt weinig zin in het leven hebben als je hier om kunt lachen. Bekijk bijvoorbeeld hun leukste Instagram-posts maar eens. Maar net zo belangrijk is het leerzame aspect van de show. En dat gaat zó goed samen, dat we de leukste vijf leermomenten onder elkaar hebben gezet. Hoppa! Komen ze aan:

Is dit een jongen of een meisje?
In de 16e tot 19e eeuw was het heel normaal dat jongetjes tot een jaar of 8 gekleed en uitgedost in jurkjes, met bijpassende schoentjes en dito langharige kapsels door het leven gingen. Androgyn to the max!

De menselijk bumper
De eerste bumper op een auto was er één die ervoor zorgde dat de aangereden persoon niet onder een auto, over de auto of weg gebotst werd, maar voorop de auto werd gedrapeerd. Zodat de voetganger in kwestie hier geen last van had. Zo kon je dus nog een tijdje rond cruisen! Deze uitvinding komt uit 1927 en is van Duitse oorsprong. Auto’s reden in die tijd ongeveer 40 km per uur (wat toen echt een astronomisch hoge snelheid was).

Cheerleading door de jaren heen
De eerste melding van een wave komt van een studentenvereniging, uit 1897. Dat waren mannen die hun sportclub wilden supporten met cheers. Nu zijn er natuurlijk vooral cheerleadende dames, maar die zijn dus pas later op de bühne verschenen.

Isoleren kun je leren
Een isolator is een masker met zuurstoffles er aan waarmee men zich totaal kon afsluiten voor zijn of haar omgeving. Heerlijk om mee te studeren, toch? Gek genoeg is het apparaat nooit op de markt verschenen, maar op de stapel van nutteloze uitvindingen.

Op zijn Grieks in het leger

Alex trapt af met een feit of fabelachtig verhaal over homo's in het leger van de oude Grieken, de Spartanen. Zij wilden namelijk zoveel mogelijk homo's in het leger, zij zouden namelijk harder strijden. Dit homoleger bestond wel degelijk en stonden bekend als ‘De heilige scharen van Teeuwen’. De Grieken geloofden dat homo’s harder zouden strijden omdat zij simpelweg geen vrouw en kinderen thuis hadden, maar vaak met hun geliefde of minnaar op het slagveld stonden en die wil je natuurlijk zo veel mogelijk beschermen. Met kinderen en een vrouw thuis pas je beter op jezelf en kom je het liefst gezond en wel weer thuis. Althans daar gingen de Grieken vanuit. Uitspraak van Plato was dan ook: voor elkaar sterven, daar zijn alleen mensen toe in staat die elkaar beminnen.


Rare Jongens: elke zondag om 21:00u bij BNN op NPO 3