07-11

Vier soorten tomaten die je nog nooit gegeten hebt

We kennen allemaal de tomaten zoals we die in de supermarkt hebben. Maar er zijn ook een hoop soorten waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. De Green Zebra en de Black Krim bijvoorbeeld. De Keuringsdienst heeft de verhalen achter de vier meest bijzondere tomaten op een rij gezet.

Kumato 

Kumato is eigenlijk een merknaam voor een gepatenteerde tomaat met de naam Olmeca. Deze tomaten komen uit Almeria in Spanje. Daar ontdekte een boer in de jaren ‘70 dat de tomaten aan de uiteinden van zijn tomatenvelden een andere kleur en een intensere zoete smaak hadden. Dat was het gevolg van meer “osmotische stress”, hier heeft een plant last van als deze meer vocht verliest dan dat hij opneemt. De boer zag het als een uitdaging om deze tomaten verder te kweken om de smaak en kleur te behouden. De Kumato is donkerbruin tot goudgroen van kleur en is daardoor opvallend. Verder is hij zoeter doordat de tomaat meer fructose bevat dan gewone tomaten. De tomaten worden ook in Nederland verbouwd door een beperkt aantal geselecteerde telers.

Green Zebra

Jawel, deze tomaat is nog steeds groen als hij rijp is. Daarnaast heeft hij gele strepen, die verklaren waarom hij vernoemd is naar de zebra. Deze tomaat is gekweekt in Amerika door ene Tom Wagner. Wagner was geïntrigeerd door het idee om een tomaat te kweken die rijp nog steeds groen is, want meestal zijn groene tomaten nog niet rijp. Het is alleen wel wat lastiger om te zien wanneer de tomaat precies rijp is. Als de lichte strepen geel beginnen te worden dan zit je goed. De smaak van de Green Zebra wordt omschreven als friszuur en wat pittiger en sterker dan die van gewone tomaten.

Black Krim

De Black Krim komt zoals zijn naam al zegt, van de Krim in Oekraïne. Het verhaal gaat dat soldaten die terugkwamen van de Krim-oorlog in de 19e eeuw de zaden van de plant verzamelden en deelden, waardoor de Black Krim-plant in de rest van Europa terecht kwam. De Black Krim is een vleestomaat met een volle smaak. Ze kunnen roodbruin tot bijna zwart van kleur zijn met vaak een groene bovenkant. Hoe warmer het klimaat, hoe donkerder de tomaten worden.  

Indigo Rose

De Indigo Rose is een zogenaamde blauwe tomaat en komt uit het teeltprogramma van de Oregon State University. In de praktijk is de kleur van de “blauwe” tomaten echter meer paars. De universiteit probeert met zijn teeltprogramma tomaten te kweken met een uitzonderlijk hoog niveau aan antioxidanten. Het is de eerste tomaat die zogenaamde anthocyanen in het vruchtvlees heeft. Anthocyanen zijn kleurstoffen die vallen onder de flavonoïden, een groep krachtige antioxidanten. Deze stoffen geven de tomaat een paarse kleur en staan bovendien in de wetenschappelijke belangstelling, omdat ze goed voor de gezondheid zouden zijn. De stof zit onder andere ook in Aubergines en bosbessen. De smaak is volgens de telers precies zoals een tomaat hoort te smaken. 


Geschreven door: Maic Oudejans

Beeld: Thomas Q, Unsplash