Van vmbo naar havo: mission impossible?

Doe jij vmbo? Als je wil kan je daarna doorstromen naar havo. Alleen maakt 't nogal uit op welke middelbare je zit.

Op sommige scholen stromen heel veel leerlingen door naar de havo, op andere scholen niemand. NOS Kort vroeg aan de volgers hoe hun school daarmee omgaat.

Doorstromen
Sommige scholen moedigen het aan om door te gaan naar de havo. Sophie (19 jaar) vertelt dat ze er op haar middelbare school speciaal extra wiskundelessen kreeg. "Maar ondanks de lessen was de overstap van vmbo naar havo best groot."

Want toen Sophie op de havo kwam, merkte ze dat ze flink achterliep op de anderen. "Zij hadden in de eerste klas al dingen geleerd waar ik nog nooit van had gehoord." Uiteindelijk heeft ze de havo niet gehaald en doet ze nu een juridische opleiding op mbo niveau 4.

Yasin
(15 jaar) stuurt dat op zijn school sommige docenten het wel stimuleren, anderen totaal niet. "Het ligt aan de leraar zelf. Maar ik vind dat als iemand in aanmerking komt voor de havo, diegene dan precies moet weten wat er van hem of haar verwacht wordt."

Hij denkt dat het beter zou werken als je bijvoorbeeld een paar weken mee kan draaien in het programma van de havo. "Dan kan je even checken of het wat voor je is."

Op die manier had Sophie misschien al kunnen merken dat het wat te pittig voor haar was.

Anne (18) wilde graag naar de havo omdat ze het heel erg belangrijk vindt om een diploma te hebben en een goede baan te krijgen. Zij stuurt dat het voor haar bijna onmogelijk was om door te stromen. "Ik moest dan voor al mijn examens boven de 7,5 scoren. Hulp was er niet echt. Je haalde het of niet."

Op elke school houden ze zich dus aan andere regels. Dat komt omdat scholen zelf mogen weten welke eisen ze stellen aan het doorstromen. Moeten daar niet even regels voor worden bedacht worden die voor elke school hetzelfde zijn?!

Politiek, kom d’r maar in!
Ja, dat willen ze in de Tweede Kamer ook al een tijdje. Ze denken erover om zo’n gemiddeld examencijfer af te schaffen bijvoorbeeld. Als die plannen doorgaan kan je vanaf 2019 van vmbo naar de havo als je genoeg vakken hebt gevolgd.

Dat zou voor Anne fijn zijn. "Nu zit ik op het mbo en dit is voor mij veel te makkelijk. Ik haal super easy goede cijfers en zou het liefst nu op de havo zitten. Maar ja, ik had geen 7,5 gemiddeld. Waarom kan niet gewoon iedereen die vmbo doet meteen naar de havo? Je kunt toch ook van mbo naar hbo? Waarom dan niet meteen?"

Dat kan dus misschien later ook. Nog even volhouden tot 2019. En dan natuurlijk wel alle vakken halen, hè.