Van vleesjunk naar insecteneter?

Vlees is belastend voor het milieu, zegt het RIVM. We moeten gezonder eten.

Het RIVM vindt dat we minder en milieubewuster moeten eten. Vooral vlees zouden we wat vaker links moeten laten liggen. Ondanks dat slechts 16 procent van ons eten en drinken uit dierlijke producten bestaat, levert het 56 procent van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van voedselproductie. 

Ook zorgen vlees, vis en zuivel voor een aanzienlijk deel van de voedselverspilling. Hoe dat zit, zie je in deze handige infographic

Wie alles weet over hoe slecht het is om zoveel vlees te eten, is Marijn Frank. De 'vleesjunk' ging in de documentaire Vleesverlangen op zoek naar schokkende en grappige argumenten om van haar verslaving af te komen. Zo liep ze onder meer stage in een koeienslachterij. 

Dat minder vlees eten dus goed is voor het milieu, is wel duidelijk. Maar is het eten van vlees ook kankerverwekkend? In Broodje Gezond onderzoeken Marlijn Weerdenburg (bourgondische vleesliefhebber) en Ersin Kiris (die zich een leven zonder vlees niet kan voorstellen) of dit een feit of een fabel is.

Maar zijn er wel genoeg gezonde en eiwitrijke alternatieven voor vlees? NOS op 3 zette er vier op een rij: