Jongeren zeggen boeee tegen boerderijleven

Steeds minder boerenkinderen willen het bedrijf van hun ouders overnemen. Hoe komt dat?

Waar je vroeger als boerenkind bijna automatisch het boerenbedrijf van je ouders overnam, staat er nu op veel plekken geen opvolger klaar. Waarom zien veel boerenzonen en -dochters het fulltime boerderijleven niet zitten?

"Tegenwoordig maken kinderen een veel bewustere afweging", zegt Sander Thus van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). "Zij vragen zich af: wil ik de uren maken die mijn ouders maken voor dat loon?"

Om een agrarisch bedrijf over te nemen, moet je vaak een flinke investering doen. En dat voor een baan waar je 24 uur per dag mee bezig bent en vaak niet zo heel veel mee verdient.

hoi

"Het is zwaar", zegt ook de 22-jarige Stijn Derks, die wél het bedrijf van zijn vader wil overnemen. "Je staat iedere dag - ook op zondag - vroeg op en de meeste avonden ben ik 's avonds pas na 22.00 uur thuis. Het is geen baan, maar een manier van leven. Je moet er echt 100 procent van overtuigd zijn dat je het wilt. Ik snap dus heel goed dat jongeren het bedrijf van hun ouders niet willen overnemen."

Interviews met meer jonge boeren lees je hier

Negatief over boeren

Het zware werk is volgens jonge boeren niet de enige reden dat het vak niet populair is. In april ging jonge boer Tom viral nadat hij in een post uitlegde dat hij het lastig vindt dat er zo negatief over boeren gedacht wordt, in een tijd waarin ze het al moeilijk hebben. 

Tekenend voor het disrespect voor boeren noemt hij het afschaffen van het Ministerie van Landbouw. "We worden maar bij Economische Zaken gedrukt, want ach die boeren, dat stelt ja niks voor. Terwijl het wel de agrarische sector is geweest die Nederland nog een beetje door de crisis heeft getrokken."

Volgens boer Tom kunnen boeren best een steuntje in de rug gebruiken. "Wees eens aardig voor de boeren, steek een hand op als ze voorbij rijden met de trekker, en wees eens blij met de boeren." Want no farmers, no food.

Dat anderen zijn opvattingen delen, bleek al snel. De post werd meer dan achtduizend keer gedeeld.