Stappen met een fake ID: knippen, plakken, aflakken en door naar Halt

Steeds meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart bij het uitgaan.

Scannen, printen, knippen en plakken. Scholieren willen best vertellen hoe makkelijk het is om een identiteitskaart te vervalsen, maar dan wel anoniem. Ongeveer 20 procent van de jongeren gebruikt bij het uitgaan een identiteitskaart die geleend of nep is, meldt de NOS.

En dat is niet zonder risico. Steeds meer minderjarige jongeren krijgen een Haltstraf vanwege het gebruik van een valse identiteitskaart bij het uitgaan. Jaarlijks gaat het om honderden jongeren, blijkt uit de cijfers die Halt daarover bijhoudt.

In 2015 ging het om 350 jongeren, vorig jaar om 428. Na de eerste drie maanden van 2017 staat de teller al op 147 jongeren. 


Zo vertelt een 16-jarig meisje in een reportage van NOS op 3 hoe ze haar geboortejaar heeft veranderd. "Ik had een 6 nodig om het te vervalsen. Op de identiteitskaart staat de geboortedatum in een gelig stukje, je moet dan kijken of je bij het gedeelte van 'geldig tot' een 6 hebt staan omdat dit gedeelte ook gelig is."

Nagellak

Vervolgens kopieerde ze de identiteitskaart in kleur een paar keer. "Toen heb ik de gele 6 uitgeknipt, zo klein mogelijk. Daarna heb ik met een nagelvijl het papier zo dun mogelijk gevijld." Daarna was het klaar om opgeplakt te worden: "Dit werkt het beste met transparante nagellak."

Ongeveer de helft van de scholieren betaalt geld voor een vervalsing. Zo'n 17 procent van de jongeren zegt dat ze een kaart van iemand anders lenen. "Ik leen een kaart van een vriendin om binnen te komen bij 16+-feesten. Dat is in mijn vriendengroep normaal", zegt een meisje van 15.

Een andere scholier zei: "Iedereen kent de jongens wel die valse kaarten maken. Maar daar moet je voor betalen. Bij ons op school kost een valse plastic kaart bijvoorbeeld zo'n 60 euro."

Sinds er regels zijn over alcoholconsumptie worden ze geschonden. Uit een onderzoek van EenVandaag in 2012 bleek dat een blikje bier ook makkelijk te regelen was, ook al was je nog geen 16 jaar. Bijna alle minderjarige jongeren die dit probeerden, is het eens of vaker gelukt (93 procent).

Bij eenzelfde onderzoek in 2014 zei een bijna even groot deel van de jongeren dit te doen. Ze lieten toen zien hoe dat vervalsen ging.

Waarschuwing, Halt of boete

Wie gepakt wordt met een valse identiteitskaart, krijgt een waarschuwing, een doorverwijzing naar Halt of een boete.

Bij Halt voeren de jongeren 8 tot 12 uur gesprekken, waar hun ouders ook bij zijn. Ook moeten ze leeropdrachten maken over bijvoorbeeld alcohol, groepsdruk en ID-fraude. Ook moeten ze hun excuses aanbieden, aan bijvoorbeeld iemand van de horecabond, waardoor ze inzien wat ID-fraude voor gevolgen voor de horeca heeft.

Wie vaker wordt gesnapt, komt er minder makkelijk vanaf. Die krijgt een boete van 370 euro. Een VOG kunnen ze daarna mogelijk niet meer krijgen, en dat kan weer gevolgen hebben voor toekomstige stages of een baan.

Een VOG is nodig voor bepaalde beroepen. Ook sommige vrijwilligers moeten er een hebben, bijvoorbeeld als ze werken met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking.