Utrecht kleurt oranje voor onze leeuwinnen

Hoeveel mensen vandaag de Oranje leeuwinnen zullen gaan toejuichen in Utrecht weet niemand nog.

Maar dat het een feestje wordt is duidelijk: de voetballers zijn namelijk populairder dan ooit. Gemiddeld keken er gisteren 4,1 miljoen mensen naar de finale tegen de Denen. Tijdens het laatste fluitsignaal zaten zelfs 5.476.000 mensen aan de buis gekluisterd. Dat is 83 procent van alle mensen die op dat moment televisie keken.

Ter vergelijking: toen Nederland tijdens de halve finale van het WK in 2014 tegen Argentinië speelde, keek 89,3 procent naar die wedstrijd. Dat waren toen alleen wat meer mensen: meer dan 9 miljoen.

Overal oranje

De dames stonden vanochtend natuurlijk op alle voorpagina’s in Nederland.

Kranten

En ook in Groot-Brittannië pronkte een grote foto van de vrouwen op de voorpagina.


Utrecht maakt zich in ieder geval op voor een goed feestje. Hoe groot dat feest wordt weet niemand: “het is natuurlijk moeilijk inschatten hoeveel mensen er komen vanavond. Het is mooi weer en vakantietijd”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Utrecht aan de NOS. “We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt.”

ANP

Park Lepelenburg, waar de vrouwen worden gehuldigd, is vanaf 16.30 uur open. Na een kort boottochtje van 500 meter door de grachten komen ze daar aan. Daar wacht burgemeester Jan van Zanen op ze. Volgens hem viert heel Utrecht vanavond de eerste overwinning van de leeuwinnen: “De Dom is nu al oranje, met twee vlaggen. Het wordt heel mooi allemaal.”