Trick or treat: dit is waarom we Halloween vieren

Het is een leuke feestdag als je van griezelen houdt, maar waar komen deze tradities nou vandaan?

Halloween: een oer-Amerikaans feest toch? Het is zeker zo dat Halloween vooral in Amerika kneiterhard gaat. Volgens Fortune was het vorig jaar zelfs een industrie die 8,4 miljard dollar waard was. 

Maar toch is Halloween eigenlijk heel Europees. En al veel ouder. We leggen het je uit.

Het begon namelijk als Keltisch feest, tweeduizend jaar geleden. En die Kelten, die zaten ook in Nederland. Samhain (je zegt so-wèn) was het feest waarmee de Kelten het einde van het oogstseizoen vierden.

In de achtste eeuw werd Samhain All Hallow's Eve, onder invloed van het christendom. Dat werd All Hallow's Even en All Hallow's E'en: Halloween dus. Hoe het van All Hallow's Eve uiteindelijk het moderne Halloween werd, dat zie je in de video van NOS op 3:


Harde cijfers zijn er niet, maar het feest wordt ook in Nederland steeds populairder. Pretparken organiseren speciale evenementen, maar ook winkels, hotels en cafés doen mee. 

"Ik heb dit jaar meer dan duizend Halloween-evenementen geteld, zo veel heb ik er nog nooit gezien", zegt Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, tegen de NOS. "Vorig jaar was dat iets meer dan de helft. Het leeft echt dit jaar."

Voor wie helemaal in de stemming wil komen, zette 3FM-dj Michiel Veenstra de 13 griezeligste tracks op een rijtje. Van uiteraard Thriller van Michael Jackson tot Welcome To The Black Parade van My Chemical Romance, maar ook... de Backstreet Boys? Check hier alle nummers