Tournedos, entrecote, rib-eye… Hoe (en waar) zat het ook alweer?

24:40
Gezien
37
Bij aflevering Het haasje

Wie een goed stuk rundvlees wil heeft de keuze uit verschillende delen van het dier. Op het luxe menu staan onder andere de tournedos, de entrecote en de rib-eye… Je wil natuurlijk graag weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dus wat is wat ook alweer?

Ossenhaas

De ossenhaas zit in de rug van de koe, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel; dit maakt het dan ook het meest malse en magere vlees van het rund. Soms wordt de ossenhaas in zijn geheel bereid, maar er kunnen ook verschillende biefstukken uit gesneden kunnen worden.

  • Chateaubriand

De chateaubriand is het dikste deel van de ossenhaas en is een portie voor minimaal twee personen.

  • Tournedos

Een tournedos is een premium stuk vlees dat wordt gesneden uit het middelste deel van de ossenhaas. Het zit aan beide kanten van de wervelkolom onder de T-bone. Het wordt ook wel biefstuk van de haas of tenderloin genoemd. Het vlees van de dikke, kleine biefstuk is zacht en zonder bot, daarom is het erg populair. 

  • Ossenhaaspuntjes

Deze kleine stukjes worden uit het dunste deel van de ossenhaas gesneden. Geen steak, maar wel heel mals. 

Entrecote

Net als de tournedos zit ook de entrecote onder de T-bone, maar dan in de andere hoek. Dit stuk rundvlees komt uit de dunne lende, is groter dan de tournedos en heeft een dun vetrandje. Veel mensen vinden dit vlees lekker, omdat het heel mals is. Dat komt doordat het vlees van een spier komt die niet zo veel werk heeft verricht. De marmering van het vlees is een echte smaakmaker.

T-bone

De T-bone is alleen voor mensen met héle grote trek. Bestel je deze jongen, dan krijg je het T-vormige bot op je bord met daaraan zowel de tournedos als de entrecote. Twee van de beste stukken vlees op je bord, dat maakt het wel één van de duurste steaks.

Rib-eye

De rib-eye komt van het verlengde van de dunne lende, waar de entrecote uit gesneden wordt. Je kunt het vetrandje zien in het vlees en met een beetje fantasie lijkt dat een beetje op een oog, vandaar de naam. Een Tomahawk of Cote de Boeuf is een rib-eye, maar dan met het been er nog aan.