Tot op het Bot: Rafaela

In de week voorafgaand aan de documentaire Emma Wil Leven willen we het thema anorexia bespreekbaar maken. O.a. met de serie Tot op het Bot.

In deze mini-themaweek besteden we ruim aandacht aan de eetstoornis. Juist omdát het niet altijd even makkelijk bespreekbaar is.

Kijk hier voor meer over deze anorexia-themaweek

Zo blikken we terug op het programma Tot op het Bot, dat in 2013 door BNN is gemaakt. In dit programma gingen een zestal meisjes samen met Leontien van Moorsel en een team van behandelaars (een arts, voedingsdeskundige en een psycholoog) het keiharde gevecht aan om hun ziekte te overwinnen.

Tot op het Bot - Rafaela
De zestienjarige Rafaela lijdt aan anorexia nervosa. Met haar lengte van 1.77 en een gewicht van amper 39 kilo is haar situatie levensbedreigend. Haar ouders en broers zien met lede ogen aan hoe ze met de dag achteruitgaat. Ze roepen de hulp in van oud wielrenster en ervaringsdeskundige Leontien van Moorsel. Is zij in staat om het tij ten goede te keren?


Hoe gaat het nu met de meiden uit Tot op het Bot?

Leontien heeft nog altijd veel contact met de meiden die ze gevolgd heeft tijdens deze serie. Toen wij haar vroegen hoe het nu met hen gaat zei ze:
"85% van meiden doen het op dit moment gewoon goed. Eentje helaas niet, maar 5 doen het gewoon echt onwijs goed. Het is gewoon mogelijk om te genezen van anorexia. Heel veel mensen zeggen dat dat niet gaat, maar ‘Tot op het bot’ is het bewijs dat het wél kan."

3Doc: Emma Wil Leven
Op dinsdag 22 november wordt de 3Doc: Emma Wil Leven uitgezonden op NPO 3. 

Na een strijd van zes jaar met anorexia neemt de 18-jarige Emma in een kliniek in Portugal de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het is te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. De laatste weken voor Emma’s overlijden zijn gefilmd door Emma zelf en haar verzorgers. Dit unieke beeldmateriaal is te zien in de film die documentairemaker Jessica Villerius maakte over het gevecht van Emma tegen anorexia. In Emma Wil Leven komen Emma zelf, haar artsen, behandelaren, ouders en vriendinnen aan het woord.


3Doc: Emma Wil Leven: Dinsdag 22 november om 21:20u bij BNN op NPO 3
Dossier Anorexia: van 17 tot 22 november op NPO3.nl