mg 9131 carousel medium 1497459520

Tot op het Bot: Julia

In de week voorafgaand aan de documentaire Emma Wil Leven willen we het thema anorexia bespreekbaar maken. O.a. met de serie Tot op het Bot.

In deze mini-themaweek besteden we ruim aandacht aan de eetstoornis. Juist omdát het niet altijd even makkelijk bespreekbaar is.

Kijk hier voor meer over deze anorexia-themaweek

Zo blikken we terug op het programma Tot op het Bot, dat in 2013 door BNN is gemaakt. In dit programma gingen een zestal meisjes samen met Leontien van Moorsel en een team van behandelaars (een arts, voedingsdeskundige en een psycholoog) het keiharde gevecht aan om hun ziekte te overwinnen.

Tot op het Bot - Julia
Julia is 17 jaar en lijdt al sinds groep 8 aan anorexia nervosa. Ze is enorm perfectionistisch en kiest voor zichzelf altijd de meest moeilijke weg. Met ijzeren wil staat ze elke ochtend om vier uur op om haar oefeningen te doen en ook de rest van de dag wil ze het liefst zoveel mogelijk bewegen. Daarnaast vreest ze alles wat maar neigt naar vet. Julia klom in de afgelopen twee jaar terug van een levensbedreigend laag gewicht tot een bijna gezond gewicht en kent Leontien van Moorsel al langer. In Tot Op Het Bot vraagt ze de oud wielrenster om intensieve coaching om ook dat laatste stukje anorexia eruit te krijgen.


Hoe gaat het nu met de meiden uit Tot op het Bot?

Leontien heeft nog altijd veel contact met de meiden die ze gevolgd heeft tijdens deze serie. Toen wij haar vroegen hoe het nu met hen gaat zei ze:
"85% van meiden doen het op dit moment gewoon goed. Eentje helaas niet, maar 5 doen het gewoon echt onwijs goed. Het is gewoon mogelijk om te genezen van anorexia. Heel veel mensen zeggen dat dat niet gaat, maar ‘Tot op het bot’ is het bewijs dat het wél kan."

3Doc: Emma Wil Leven
Op dinsdag 22 november wordt de 3Doc: Emma Wil Leven uitgezonden op NPO 3. 

Na een strijd van zes jaar met anorexia neemt de 18-jarige Emma in een kliniek in Portugal de belangrijkste beslissing van haar leven: ze kiest voor het leven. Maar het is te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. De laatste weken voor Emma’s overlijden zijn gefilmd door Emma zelf en haar verzorgers. Dit unieke beeldmateriaal is te zien in de film die documentairemaker Jessica Villerius maakte over het gevecht van Emma tegen anorexia. In Emma Wil Leven komen Emma zelf, haar artsen, behandelaren, ouders en vriendinnen aan het woord.


3Doc: Emma Wil Leven: Dinsdag 22 november om 21:20u bij BNN op NPO 3
Dossier Anorexia: van 17 tot 22 november op NPO3.nl