17-12

Top 3: Bizarre matchfix schandalen

Lichtmasten manipuleren, pasteitjes eten tijdens de wedstrijd of je teamleden drogeren? Place your bets!

3. De lichtmast-zwendelzaak

We gaan way back, naar een novemberavond in 1997. Het staat het gelijkspel tussen West Ham United en Crystal Palace, als de lichtmasten plotseling 'toevallig' niet meer werken. In het pikdonker is de bal niet meer te volgen en de wedstrijd wordt afgebroken. Op de illegale Aziatische gokmarkt betekent dat dat de tussenstand op dat moment de eindstand wordt. Tienduizend kilometer bij het stadion vandaan, in Maleisië, wordt feest gevierd door de leden van een goksyndicaat dat een flinke winst maakt.

Een maand later wordt deze lichtmast-zwendel herhaald tijdens een wedstrijd tussen Wimbledon en Arsenal. Bij de de derde poging (Charlton vs Liverpool) lopen ze tegen de lamp (haha💡). De beveiliger die was omgekocht om de verlichting te saboteren kon zijn mond niet houden. Het hoofd beveiliging en zijn drie Aziatische kompanen worden opgepakt en krijgen een celstraf van 18 maanden tot 4 jaar. 


2. De pasteitjes-affaire

Reservedoelman Wayne Shaw van Sutton United werd op staande voet ontslagen nadat hij tijdens een wedstrijd met Arsenal een pasteitje had gegeten. Wait whut?! Ja echt. Op deze uitzonderlijke actie van de goalie kon namelijk geld worden ingezet bij wedkantoren van Sun Bets. De odds dat hij een pasteitje zou eten waren 8-1. Dat wist hij en daarom vond het het wel grappig om het daadwerkelijk te doen. Maar juist omdat de speler wist dat erop gewed was, was deze actie strafbaar. Dat was een duur snackie.

WayneShaw


1. Het slaap lekker schandaal

Een keeper van de Italiaanse voetbalclub U.S. Cremonese had gokschulden bij de maffia en werd gedwongen om steeds verder te gaan in zijn manipulatie. Op zijn dieptepunt mengde hij slaapmiddelen door de drankjes van zijn eigen teamleden. Toen één van hen een verkeersongeluk kreeg door deze boze mix heeft de politie een onderzoek ingesteld. Door zijn telefoon af te luisteren kwamen ze erachter wat de doelman had geflikt. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.


Bronnen: