Tongpiercings slecht voor je tanden

Een ringetje in de lip of staafje in de tong, ongeveer 5 procent van de jongeren in Nederland loopt er mee rond.

Dat die mondpiercings je gebit kunnen beschadigen was al langer duidelijk, maar inmiddels zijn ook de precieze risico's bekend.

Zo geeft een piercing in de lip je vier keer zoveel kans op teruggetrokken tandvlees en verdubbelt een tongpiercing de kans op tandbreuken. Dat blijkt uit het onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos.

De tongpiercing is er al een poosje. Man Bijt Hond maakte in 2000 al een item over de 'piercing-rage'.

Tijdens haar werk als mondhygiënist heeft Nienke al veel probleemgevallen voorbij zien komen. Als voorbeeld noemt ze een meisje met een horizontale piercing door de tong. Nienke: "Het metaal tikte tijdens het praten telkens tegen haar tanden, het is dan een kwestie van tijd voordat die tanden breken."

Hoewel dat ernstig klinkt, is het volgens Hennequin-Hoenderdos niet eens het grootste probleem. "Breuken in de tand kun je laten herstellen", vertelt ze. Het is juist opgetrokken tandvlees dat volgens haar blijvende schade aanricht. Kun je eigenlijk wel eten met een tongpiercing?

Die tandproblemen waren voor Jade (20) een reden om haar tongpiercing eruit te halen. "Mijn voortanden werden steeds gevoeliger en later braken er zelfs stukjes af", vertelt ze. "Eigenlijk was ik er destijds helemaal niet zo bezig, maar mensen moeten echt de risico's kennen voor ze een mondpiercing nemen."

Demi (22) maakt zich juist weinig zorgen. Ze liet twee maanden geleden een tongpiercing zetten en heeft er tot dusver weinig last van. "Ik liet vrijdag mijn gebit nog controleren, maar alles is in orde."

Ze laat haar mondpiercing voorlopig dus nog even zitten. "Ik vind het vooral mooi staan en het is uiteindelijk mijn lichaam."