Tips voor je autorit naar de piste

Ben jij je koffers al aan het pakken voor een weekje wintersport?

Honderdduizenden Nederlanders stappen binnenkort weer in de auto naar de sneeuw. Of vliegen naar zonnige landen waar ze een auto huren. Het laatste waar je dan aan denkt, is waar je mee te maken krijgt als je betrokken raakt bij een ongeluk.

Alexander Heijting, student Rechten en Bedrijfskunde, kan daarover meepraten. Deze zomer had hij een leuke vakantie in Turkije. Hij was met vrienden onderweg naar het vliegveld, toen hij bij het uitvoegen in botsing kwam met een motorrijder. "Wij waren niet gewond, maar de motorrijder moest naar het ziekenhuis met volgens mij een hersenschudding en een gecompliceerde beenbreuk. Ik kreeg nog dezelfde dag een uitreisverbod."

Ellende in een andere taal

"In Nederland volgt niet altijd een strafzaak. Dat kan in andere landen anders zijn", zegt Yda Matthijssen, jurist bij de ANWB. "Je krijgt als toerist niet alleen te maken met een andere taal, maar ook met andere regels als het bijvoorbeeld gaat om strafvervolging."

Voor iedereen die binnenkort de sneeuw opzoekt in populaire wintersportgebieden, hierbij een paar tips om ellende te voorkomen:


Wil je meer lezen? Check NOS op 3.