Tinderaars opgelet! Zo krijg je de meeste matches

Vijf tips. Super handig, doe er je voordeel mee.

Wetenschappers gaan er helemaal lekker op: de app Tinder. Ze denken precies te weten hoe jij een likekanon wordt en onderzochten in de afgelopen jaren nauwkeurig hoeveel tijd het kost om uiteindelijk dé match te vinden. Zo zou je een volle werkweek (38 uur) moeten swipen en chatten om één persoon in real life te ontmoeten, en zelfs meer dan 150 uur om een vaste relatie eruit te slepen. 

Ook leuk om te weten: de app zorgt elke dag voor meer dan 10 miljard matches. 

Vorige week verscheen weer een nieuw onderzoek naar Tinder, dit keer van enkele hersenwetenschappers. Zij onderzochten of je aan hersenen kan zien welke profielfoto’s succesvol zijn op de datingapp. Spoiler: ja, dat kan. 

“We lieten 27 mensen tinderen, met een soort badmuts op die de hersenactiviteit meet”, vertelt onderzoeker Tom van Bommel. “Ze moesten dertig profielfoto’s naar links of rechts swipen. Als ze een foto aantrekkelijk vonden, dan zag je meer gebeuren in de hersenen.” 

De uiteindelijke sleutel tot succes? "Hou het simpel! Mensen knappen af op ingewikkelde profielfoto’s."

Met onderstaande vijf tips maak jij online een fabuleuze eerste indruk met jouw foto. 

Tip 1: kleurcontrast. 

“Maak geen foto in een donkere ruimte, maar kies voor een goed verlichte omgeving. Ook is het verstandig om een achtergrond te kiezen die jouw kleuren complementeert. Dus: heb je blond haar? Ga dan voor een donkere muur staan.”

Foto tinder 1

Tip 2: achtergrond.

“Onze hersenen houden niet van drukke achtergronden, zoals patronen op een huis. Neem een achtergrond met rustige kleuren en vorm in eenzelfde richting. Maar let wel op dat het geen saaie LinkedIn-foto wordt.”

Foto tinder 2

Tip 3: andere mensen. 

“Neem een profielfoto waar alleen jij op staat. Onze hersenen moeten namelijk meteen snappen wie jij bent, anders is er een grote kans dat mensen naar rechts swipen. Natuurlijk kan je wel een keer op een foto met vrienden staan, maar liever niet op de allereerste foto.”

Foto tinder 3

Tip 4: compositie.

“Heel simpel eigenlijk: de foto moet niet van té dichtbij genomen zijn, maar ook niet van té ver. Je kunt het best met het bovenste gedeelte van je lichaam op de foto staan, dat is voor de hersenen het makkelijkst te verwerken.”

Foto tinder 4

Tip 5: gezicht.

“Laat je gezicht zien! Dus geen zonnebrillen of andere items voor je hoofd.”

Foto tinder 5

Je uiterlijk doet er uiteraard ook nog wel toe. “Aantrekkelijkheid blijft factor nummer 1, daar kan je niet zoveel aan doen. Maar onze tips werken aantrekkelijkheid wél in de hand. Simpele dingen vinden we altijd mooi, zo werkt het ook bij websites of kunst.”

Uiteraard heeft Tom ook gekeken of de huidige tinderaars zich aan zijn regels houden – en tja, dat valt vies tegen. “Veel mensen dragen een zonnebril of staan met andere mensen op een foto, allemaal factoren die het moeilijk maken. De uitkomsten waren in die zin dan ook best verrassend. Er zijn maar weinig mensen op Tinder die zich nu aan onze regels houden.”