Throwback Thursday: Zaai

Je jeugd was niet compleet zonder de avonturen van Ingrid, Irma en Postbode Siemen. Het was in ieder geval nooit saai met Zaai

Zet twee verveelde plattelandskinders gekleed in 60’s trui, blote benen en rubberlaarzen op een hek in een weiland. Voeg een postbode op een fiets toe en schenk er een dikke jus aan Fries accent overheen. Herhaal dit elke aflevering en je hebt een geniaal programma dat schittert in zijn eenvoud. 

Met hun Fries-Terschellings dialect verkondigen Ingrid (Plien van Bennekom) en Irma (Bianca Krijgsma) elke aflevering dat ze zich vervelen. Met de iconische woorden "Postbode Siemen, wij vervelen ons wij twee, dus jij moet wat verzinnen", walsen ze Siemen, de arme briefdrager zonder ruggengraat, plat. Postbode Siemen probeert vervolgens (tevergeefs) het verzoek af te slaan door te zeggen. "Maar ik heb geen tijd. Ik moet werken, dáárom." Gevolg? Siemen moet de twee entertainen, ten koste van zijn fundamentele functie als postbezorger. 

Zaai was op de beeldbuis te zien in het VPRO-programma Villa Achterwerk tussen 1998 en 2003. Plien en Bianca schitterden later nog een keer samen op het toneel als Ingrid en Irma in het cabaretstuk Biks. Postbode Siemen pakte zijn shinemomentjes nog regelmatig door aan te schuiven bij Roos en haar Mannen, het presentatietrio van Villa Achterwerk. 

Rakel de nostalgische gevoelens op met onderstaant sterk staaltje Zaai uit je kinderjaren.

Van de pruilende akkerbewoners is in ieder geval niet veel meer te zien. Zo gaan de twee tegenwoordig door het leven...

plienbianca-nu