Throwback Thursday: Sinterklaas krijgt een pijpbeurt in Jiskefet

Het heerlijk avondje is bijna gekomen. Net als Sinterklaas, die een pijpbeurt krijgt in de Debiteuren Crediteuren-klassieker uit Jiskefet.

Goeiesmorges! We Throwbacken vandaag naar de iconische sketchserie, waarin Herman Koch, Michiel Romeyn en Kees Prins schitterden: Jiskefet. Geroemd om sketches als De Lullo’s, witte neger Oboema Sesetokoe en Multilul. Jiskefet werd uitgezonden door de VPRO van 1990 tot 2005.

Wist jij dat Jiskefet het Friese woord voor 'vuilnisbak' is? Dan weet je het nu. Een van de grootste klassiekers is toch wel de Debiteuren Crediteuren sinterklaassketch, waarin de Sint (gespeeld door -omgwtf!!- Hans Teeuwen) een pijpbeurt krijgt van Edgar.


Hé lullo, heb je nog geneukt?
Wist je dat de Jiskefetters nog een aantal comebackvluggertjes hebben gemaakt? Zo stonden ze tijdens het Comedy Ball in 2008 in de Melkweg en traden ze in 2010 zes avonden op in de Heineken Music Hall met de 'Heb je nog geneukt'-tour.

De Jiskefet-acteurs anno 2017
Kees Prins
Vertolkte o.a. de corpsbal Kamphuijs, de kantoorklerk Edgar, de proleet Willie en artiest Dicky Curtis. Veel van zijn figuren hadden ook zangteksten, met als bekendste de volkszanger Melvin. Is nog steeds actief in de televisie

jiskefet-keesprins

Herman Koch
Vertolkte corpsbal Kerstens, kantoorklerk Jos, de controlerend ambtenaar en troubleshooter Van Beusekom, de doorgerookte meneer Verschoor, de bizarre dierenverkoper en Henk Mul, de spastische stuntman. Koch is, naast televisie- en radiomaker ook een tantoe succesvol schrijver.

Jiskefet-HermanKoch

Michiel Romeyn
Speelde o.a. de corpsbal Van Binsbergen, Tony van Heemschut, de macho kantoorklerk Storm, de proleet Johnny en de witte neger Oboema. Michiel speelt nog steeds in films en series. Ook deed Romeyn mee aan het AVROTROS-programma Maestro.

Jiskefet-MichielRomeyn


Meer TBT's? Check ze allemaal!