Throwback Thursday: Dunya & Desie

Dunya en Desie, de twee pubermeiden uit Amsterdam-Noord. Name a more iconic duo. De één plat Amsterdams, de ander Marokkaans en toch beste vriendinnen. Hoe gaat het nu, zestien jaar later, met Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven, de actrices achter deze jeugdhelden?

Dunya 

Maryam studeerde tot 2005 museologie en rechten, maar stopte hiermee om actrice te worden. Ze won uiteindelijk zelfs meerdere prijzen voor haar acteerwerk en in 2010 vertrok ze naar New York om daar twee jaar lang een opleiding tot actrice te volgen. Sindsdien heeft ze in zowel buitenlandse als Nederlandse producties gespeeld. Zo kan je haar bijvoorbeeld kennen uit Souf Souf!, Soof en Flikken Rotterdam. Daarnaast staat ze veel in het theater. 


Maryam heeft in de afgelopen jaren laten zien dat ze veel meer is dan een goede actrice.  Ze houdt van vechtsporten, zat in de videoclip van Yes-R’s Uit Elkaar in 2008, ze is verkozen tot meest sexy vegetariër van 2013 en ze schreef een kinderboek ‘Hoekjes van Geluk’. 

Desie 

Eva van de Wijdeven gaat minstens zo lekker als haar Dunya & Desie maatje. Al sinds ze heel jong is speelde bij een toneelgroep en zo is ze ook terecht gekomen bij Dunya & Desie. Ze staat nog steeds veel op de planken, maar heeft de laatste jaren ook veel tv-series en romantische komedies gedaan. Je kent haar waarschijnlijk wel uit A’dam – E.V.A., Celblok H of Hartenstrijd. 

Nog even over de serie

In totaal zijn er negentien afleveringen van Dunya & Desie gemaakt. Ze werden voor het eerst uitgezonden van 2002 tot en met 2004, maar werden in de afgelopen jaren al vaak herhaald op tv. 

In Nederland waren de meiden al razend populair, maar ook het buitenland was geïnteresseerd. De serie is verkocht aan Duitsland, Zweden, Finland en Noorwegen. De echte kenners weten natuurlijk ook dat in 2008 de film uit kwam Dunya & Desie in Marokko. De film won 3 prijzen en was een groot succes. 

Hartsvriendinnen?

En nu de hamvraag, zijn Dunya & Desie nog steeds best friends? Ja, dat zijn ze! Tenminste, Maryam en Eva zien elkaar nog regelmatig en dat ziet er rete gezellig uit! Eva overhandigde Maryam zelfs de eerste versie van haar zelfgeschreven kinderboek.