Throwback Thursday: De Fabeltjeskrant

'Hallo, meneer de Uil, waar brengt U ons naartoe?' Nou, naar je jeugd! Jawel, deze week gooien we 'm terug naar het moment vlak voor je bedtijd, toen je nog even De Fabeltjeskrant mocht kijken op TV.

Fabeltjeskrant

Dag lieve kijkbuiskinderen! Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar, Meneer de Raaf, Lowieke de Vos, Ed & Willem Bever, Bor de Wolf en Gerrit de Postduif... Jawel, al je dierenvriendjes waren te vinden in het Grote Dierenbos in Fabeltjesland. Meneer de Uil las je elke avond de krant voor, vertelde je het nieuws en wenste je een goeie nachtrust. Wat een topgozer. De dieren in Fabeltjesland maakten mee wat er in de krant stond.

Fabeltjeskrant-3

De Fabeltjeskrant was vet actueel met de thema's van de afleveringen. Het Songfestival kwam voorbij, paspoortenkwesties, vakantiespreiding en antidepressiva. Maar er waren ook gewoon afleveringen over een good old warm patatje. Een verhaaltje voor het slapengaan voor jou, en je ouders konden ook nog eens meegenieten omdat de serie inhaakte op de actualiteit. 

Fabeltjeskrant-5

De beverbroeders Ed en Willem Bever hadden overigens één sicke tune te pakken in de serie! Met hun song 'Hup daar is Willem!' stonden ze in 1971 acht(!) weken in de top 40! Lekkaatsie! Hup, daar is Willem met de waterpomptang! Ook hebben ze het 'Stoomlied' en 'Ajax zal 'm raken' op hun naam staan. Bevers making moves! Check 'Hup daar is Willem!' hier;


Mocht je nou heeeel graag nog even een keer willen luisteren naar het nieuws van Meneer de Uil, check dan de aflevering hieronder.

Fun Facts!

  • Wist je dat de voornaam van Meneer de Uil eigenlijk 'Jacob' is?! Hij wordt in de serie alleen nooit bij z'n voornaam genoemd.
  • De Fabeltjeskrant begon in 1968.
  • In 2005 werd De Fabeltjeskrant verkozen tot beste kinderprogramma van de 20e eeuw! De serie heeft ook een Gouden Televizier-ring en een Edison gewonnen.
  • Een nieuwe, 3D-versie van De Fabeltjeskrant kun je sinds kort checken op Netflix. Deze revivalserie is niet gemaakt met poppen, maar met computeranimaties. De nieuwheid spat ervan af! Natuurlijk leest Meneer de Uil je nogsteeds het nieuws voor.
''En nu maar knus naar jullie warme nestjes, en denk erom: oogjes dicht, snaveltjes toe...''

Toch nog niet moe? Check dan hier voor meer TBT's.