‘Tegen mijn vriend zeggen ze weleens: ‘you like black pussy?’'

Programmamaker en columniste Iris van Lunenburg denkt dat gemengde relaties anno 2017 nog steeds een issue zijn

Programmamaker en columniste Iris van Lunenburg denkt dat gemengde relaties anno 2017 nog steeds een issue zijn. Voor haar nieuwe tv-programma Iris onderzoekt: gemengde relaties, zoekt ze antwoorden op vragen rond gemengde relaties van cultuur, kleur en geloof.

Zelf valt ze uitsluitend op witte mannen, vertelde ze vanochtend in een interview met NPO Radio1. Als ze hand in hand over straat loopt met een blanke jongen, wordt ze daar door donkere jongens op aangesproken. "Tegen mijn vriend zeggen ze weleens, ‘you like black pussy?’. Vervolgens krijg ik te horen of ik me te goed voor hen voel, omdat ik met een blanke man ben. Ik probeer het te rationaliseren, maar het is toch best heftig." 

Iris is al jaren gefascineerd door gemengde relaties. Zelf is ze geboren in Haïti, maar opgegroeid in het Drentse Emmen. In de eerste aflevering van haar documentaire stelt ze anderen de vraag hoe zij tegen gemengde relaties aankijken.

"Het idee ontstond in een black hair salon, waar ik zelf ook kom. Terwijl ik aan het tinderen was, kreeg ik een vraag van een jongen: of ik alleen op blanke jongens val. Daar had ik eigenlijk nooit eerder bij stil gestaan."

Op dat moment waren twee donkere vrouwen in de salon in gesprek over black love. "Ze hadden het erover dat ze voor black love waren. Zij vonden dat kleur bij kleur moest, dat was het mooist en dat was hoe het hoorde." Dat was het moment dat de programmamaker wist dat ze graag iets wilde doen met dit onderwerp.

"Tijdens het draaien van de documentaire vertelde een meisje mij over haar relatie. Zij is blank en haar vriend is donker. Ook zij werd aangestaard en kreeg opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Je zou denken dat het anno 2017 geen issue meer is, maar helaas is dat soms nog steeds zo."

Met haar documentaire wil de programmamaker vooral laten zien dat je naar de overeenkomsten moet kijken, in plaats van naar de verschillen. "Als je over je eerste voorkeuren stapt, dan zie je hoe mooi liefde is en hoe gelijk we eigenlijk zijn." 


NTR’s Iris onderzoekt: gemengde relaties zie je vanavond om 20.50 uur op NPO3.