Reizigers

Tallander Niewold (1992-2014) | Break Free

37:00
Gezien
126
Bij aflevering Break Free MH17 - Tallander Niewold

In de zomer van 2014 stapt Tallander aan boord van de MH17, om een bezoek te brengen aan zijn broer op Bali. Maar dan slaat het noodlot toe...

In de speciale editie Break Free MH17 vertellen we het verhaal van vijf jonge passagiers die aan boord zaten van vlucht MH17. In de bloei van hun leven vertrokken ze naar Azië voor een onvergetelijke reis. Maar daar zouden ze nooit aankomen.

BREAK FREE MH17 – TALLANDER NIEWOLD

Naam: Tallander Niewold
Geboren: 16 augustus 1991
Opgegroeid: Brummen
Gezin: Vader Christiaan, moeder Margarete, broers Odulf, Julian en Michaël en zussen Astrid en Lidwina.
Opleiding: Praktisch Onderwijs, Corps Mariniers en de Landmacht
Passies: sporten, familie, muziek luisteren, het leger
Droom: de Gunung Agung beklimmen
Hoogtepunt: benoemd worden tot soldaat 1e Klasse

"Goede reis lieverd, tot gauw!”

In de zomer van 2014 stapt Tallander aan boord van de MH17, om een bezoek te brengen aan zijn broer en om de berg Gunun Angung te beklimmen. Maar dan slaat het noodlot toe. 17 Juli wordt een dag die Nederland niet snel meer vergeet. 

Rond 15.00 uur ’s middags vliegt een Boeing over Oekraïne richting de Russische grens. Het vliegtuig is onderweg naar Kuala Lumpur met 298 personen aan boord. Hoewel op de grond wordt gevochten, zou de MH17 op haar hoogte veilig moeten zijn. Maar dan wordt het toestel toch geraakt…

Break Free MH17 Tallander babytallanderinarmen

 “Een enorm stralend kind” 

Tallander wordt geboren in de zomer van 1991. Hij is de vijfde van zes kinderen. Christiaan (vader): “Het was een schattig koddig ventje, iedereen was dol op hem.” Tallander is een charmeur en hoeft maar een kik te geven, of ergens naar te wijzen, en iedereen staat klaar om hem te helpen. 

Break Free MH17 Tallander broersenzus

Opkijken naar zijn broers 

Tallander is van jongs af aan erg onder de indruk van zijn grote broers en wil niets liever dan bij hen horen. Een mooi voorbeeld hiervan is wanneer het gezin tijdens een vakantie een berg wil beklimmen en zijn moeder besluit om met hem en zijn kleine zusje in het dal te wachten. Top idee van moeders, maar de kleine Tallander ziet dat niet zitten. Vastbesloten rent hij daarom een paar tellen later alsnog achter zijn grote broers aan. 

Break Free MH17 Tallander puberen

Tallander als puber

Maar deze schattige, charmante jongen heeft ook een andere kant. Zo krijgt hij tijdens zijn pubertijd behoorlijk wat praatjes. Odulf: “Hij kon best wel heel bijdehand zijn.” Waar zijn broers en zussen na akkefietjes bijvoorbeeld de boel willen laten rusten, zoekt Tallander tóch steeds de grens op. Christiaan: “Ik vond dat soms wel lastig, ja.” 

Break Free MH17 Tallander niewoldgezin

Praktisch onderwijs

In Huize Niewold geldt een belangrijke wet: eerlijk zullen we alles delen, de lusten én de lasten. Het is een hecht gezin en iedereen trekt goed met elkaar op. Iedereen is gelijk, alleen qua leren zie je verschillen. Waar zijn broers en zussen instromen op havo en vwo gaat Tallander het praktisch onderwijs in. Zijn schoolprestaties compenseert hij compleet met zijn sportiviteit. Hardlopen, voetballen, hij steekt overal met kop en schouders bovenuit! 

Break Free MH17 Tallander landmacht

Naar de corps mariniers

Hoewel zijn ouders er niets van moeten hebben besluit Tallander zich aan te melden bij de corps mariniers. Lidwina (zus): “Het is een snoeiharde wereld, en Tallie is een hartstikke lief jongetje. Hij werd daar gewoon afgeblaft.” Hij zit er niet op zijn plek. Hij krijgt een blessure, loopt achter met de lesstof en moet uiteindelijk afhaken. 

Break Free MH17 Tallander closeup

Succes bij de landmacht

Uiteindelijk mag hij in de herkansing bij de landmacht. Door de meer persoonlijke benadering daar krijgt Tallander meer rust, zelfvertrouwen en plezier. Hij is supergemotiveerd en extreem loyaal naar zijn maten toe. Peter (commandant): “Ik denk dat dat loyale hem het meest kenmerkt.” 

Op de dag voor zijn vertrek eindigt zijn opleiding met een lange mars naar de kazerne. Zijn ouders, broers en zussen zijn mégatrots! Lidwina: “Hij heeft gekozen om iets te doen waar hij eigenlijk het meest moeite mee heeft.” Christiaan: “Maar dat ie gewoon tóch zijn doel heeft bereikt. Ja, dat is fantástisch.” 

Break Free MH17 Tallander zussenbroers

Op naar Bali!

Tallander spreekt met zijn broer af om de grootste vulkaan op Bali, de Agung, te beklimmen. Een tweede poging, want eerder wilden zij dit al eens doen, maar hebben toen door noodweer hun missie moeten staken. Tallander stapt vastbesloten het vliegtuig in. En vlak voor ze opstijgen stuurt hij het thuisfront nog een selfie. 

Break Free MH17 Tallander laatsteapps

Met Tallie een biertje drinken…

Vijf jaar na de crash gaan de broers van Tallander weer naar die befaamde Gunung Agung vulkaan. Als zij aankomen ontdekken ze dat hij wéér afgesloten is. Maar als ze de gidsen hun bijzondere verhaal vertellen besluiten zij hen alsnog de berg op te begeleiden. Ze beseffen dat ze door een actieve vulkaan te beklimmen een risico nemen. Wat als het misgaat? 

 “…Dan kan het zomaar zijn dat we binnen een paar seconden met Tallie een biertje drinken…” 

Tallanders playlistBreak Free, elke donderdag om 20:55 bij BNNVARA op NPO 3.