Superfood of vogelvoer?

24:31
Gezien
3522
Bij aflevering Zonnebloemolie

Pitten, bessen en zaden die wonderen zouden doen voor de gezondheid. We worden al een aantal jaar overspoeld door deze superfoods uit verre landen. Maar sommige van deze vitaminebommetjes worden ook verkocht als vogelvoer. De Keuringsdienst scheidt het kaf van het koren en zet ze op een rij, zodat jij niet meer op zwart zaad hoeft te zitten.

Chiazaad

De Azteken zijn er groot mee geworden: chiazaad. Deze bekende superfood komt van de Salvia Hispanica, een muntachtige plant uit Midden-Amerika. Het zaad bevat veel gezonde voedingsstoffen en heeft daarom de titel van superfood gekregen. Maar chiazaad is niet geheel onschuldig. Het super zaad kan bij langdurig gebruik licht verslavend zijn. Verder is het maar de vraag of de menselijke maag goed gedijt bij het verteren van de harde zaadjes. Die van vogels doet dat wel, vandaar dat chiazaad in eerste instantie als vogelvoer in de schappen lag.

Zonnebloempitten

In onze uitzending over zonnebloemen kan je zien dat de prijzen voor zonnebloempitten per kilo kunnen oplopen tot € 18,-. Ze zitten vol goede vetten, vezels, kalium en eiwitten en daar betaal je in de supermarkt de hoofdprijs voor. Maar bij de dierenspeciaalzaak kun je zwarte zonnepitten voor een fractie van de supermarktprijs halen. Voor € 2,- per kilo kan je al fluitend door het leven gaan.

Lijnzaad

Lijnzaad is ook een oude bekende in het superfoodschap. Maar het is niks meer dan het zaad van de vlasplant. Deze plant werd van oudsher verbouwd vanwege de vlasvezels die werden gebruikt in de textielindustrie. Tegenwoordig is het allemaal te doen om de zaadjes. Deze zijn rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur, en zouden onder andere een soepele stoelgang bevorderen. In lijnzaad zitten echter ook cyanogenen die door ons lichaam kunnen worden omgezet in de giftige stof cyanide. Daaorm kun je lijnzaad beter met mate te eten.

Quinoa

In vergelijking met pasta en rijst bevat het meer eiwitten en minder zetmeel. Maar verder is quinoa niet veel beter of gezonder dan volkorengraan of bijvoorbeeld havermout. Quinoa korrels zijn de zaden van de quinoa plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Daar groeien de planten op grote hoogte en werden ze vooral verbouwd, omdat er in die omstandigheden weinig anders groeit. In Nederland kende men het zaad als vogelvoer voor het tot superfood gebombardeerd werd.

Meer weten over superfoods? Bekijk hier de aflevering.

Geschreven door: Maic Oudejans

Volg ons nu ook op Instagram!