Stop voedselverspilling met deze tips

45:50
Gezien
6
Bij aflevering Van voedselverspilling naar hulphelden

Wij verspillen per huishouden 41 kilo voedsel per jaar. 41 kilo! Dat is niet great, dus ging het GREAT-team op missie. Maar met enkele simpele tips kun je zelf ook voedselverspilling tegengaan. En dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je bankrekening.

Het team van Make Holland Great Again schotelde dertig buurtbewoners een driegangendiner voor dat door Sahil en twee sterrenchefs werd bereid. Wat de gasten alleen niet wisten, was dat de ingrediënten van dit diner waren verzameld uit hun eigen afval. En dat was best een shock. “Confronterend dat je superlekker zit te eten en dat het dan gewoon afval is,” verzuchtte een buurtbewoner. “Dat daarvan een maaltijd voor dertig man geserveerd kan worden vind ik wel waanzinnig,” zei iemand anders. En: “Dan besef je wel: waar zijn we in godsnaam mee bezig met de middelen die we hebben op deze aarde?” En dat is een hele terechte vraag. Tijd voor iedereen om in actie te komen, dus.

Na de aflevering voegt Sahil de daad bij het woord om zijn eigen voedselverspilling te verminderen. Hij nam zijn eigen restjes mee naar Nel Schellekens, de no-waste-chef van Nederland. Zo werd van wat kliekjes die Sahil anders linea recta in de vuilnisbak had gegooid toch nog een lekkere en voedzame lunch gemaakt. Make kliekjes GREAT again!Het recept voor de prakpannenkoek vind je onderaan deze pagina.

Geen sterrenkoks in je vriendenkring of niet zo’n zin om door een vuilnisbak te graaien? Gelukkig zijn er ook andere manieren om jouw eigen voedselverspilling te minimaliseren. Het opmaken van je restjes is natuurlijk een goede manier om minder weg te gooien. Maar hoe voorkom je dat je überhaupt restjes overhoudt? Hieronder staan enkele tips.

Meet je eten

Gooi niet zomaar op gevoel een bepaalde hoeveelheid eten in de pan, want dan heb je geheid te veel. Door een maatbeker of een weegschaal te gebruiken, voorkom je dat je eten overhoudt. Sahil en Nel gebruikten het Eetmaatje van het Voedingscentrum. Op hun website kun je nu helemaal gratis eentje aanvragen.

Houd je voorraad in de gaten

Ken je dat? Je gaat met honger naar de supermarkt en komt terug met eten voor een heel weeshuis. Dan kom je thuis en besef je dat je eigenlijk nog hartstikke veel in huis had. Kijk dus voordat je naar de supermarkt rent eerst even wat je al in huis hebt. Met een boodschappenlijstje voorkom je zowel dat je iets essentieels vergeet, als dat je met te veel eten thuiskomt.

Zet je koelkast op de juiste temperatuur

Denk aan geluk, denk aan een klavertje vier, en zet je koelkast op 4°C! Volgens het Voedingscentrum is dit de perfecte temperatuur om voedsel zo lang mogelijk te bewaren.

Kijk niet alleen naar THT; gebruik ook je zintuigen

De houdbaarheidsdatum is een advies, maar niet leidend. Kijk vooral ook even hoe het product eruitziet, voelt en ruikt, voordat je iets weggooit. 

Zo, nu kan je aan de slag! En naast het feit dat je minder voedsel verspilt, kan je ook nog eens €145 per jaar besparen. Be GREAT! Ga zorgvuldig om met wat je eet.


Recept: Prakpannenkoek

Ingrediënten

  • 250 gram prak van groenten en/of aardappel
  • 80 gram bloem
  • 2 deciliter melk
  • 3 eieren, gesplitst

Klop het eiwit op tot het stevig is en zet even apart. 
Meng in een andere kom de prak met de bloem en het eigeel. Spatel daarna het eiwit voorzichtig door het mengsel. Breng op smaak met je favoriete kruiden. 
Bak de pannenkoekjes mooi bruin in een pan.


Make Holland Great Again, dinsdag 20:25 bij BNNVARA op NPO 3.