Stemmen met een biertje op

Of op een onbewoond eiland.

Lange rijen bij het stadhuis, je school en op het station. Nu eens niet voor de kaartjesautomaat, of de gratis koffie bij vertraging, maar voor de stembureaus. Misschien heb jij je stem al uitgebracht op een van deze locaties, misschien ook niet.

Wil je er een hele experience van maken? NOS op 3 zocht uit wat de bijzonderste stemlocaties zijn.

Let wel op: je mag alleen stemmen in je eigen gemeente, behalve als je van tevoren een speciale stempas hebt aangevraagd waarmee je ook op andere plekken mag stemmen.

Sky high 

Je kunt je stem uitbrengen bij het hoogste stembureau van Nederland. Op de twintigste etage van de A'DAM Toren stem je op 100 meter hoogte met uitzicht over Amsterdam. De A'DAM Toren staat in Amsterdam-Noord, tegenover het station en naast het EYE Filmmuseum. Je neemt de lift met een speciale lichtshow naar boven en bovenaan kun je de wijde omgeving zien. 

A'dam toren

Leuk detail: normaal kost een kaartje voor de toren 12,50 euro. Vandaag is het gratis als je gaat stemmen. Je kunt er stemmen van 07.30 uur tot 19.00 uur.

Onbewoond eiland

Nieuw dit jaar: stemmen op een onbewoond eiland. Midden op het Markermeer. De gemeente Lelystad heeft een kieslokaal op de Marker Wadden gezet, een nieuw eilandengroepje in het Markermeer. Je wordt ernaartoe gevaren met een speciale stemboot. 

Je moet er wel even de tijd voor nemen, want de boot doet er 3,5 uur over om bij het eilandje te komen. Maar op vertoon van je stempas kan je wel gratis meevaren.

Check voor meer toffe locaties het artikel bij NOS op 3.