27-12

Stemmen, bier drinken en Jan zijn

Dankzij feminisme kan Jan stemmen en bier drinken.

Onlangs kwam ik tot de schokkende ontdekking dat ik jarenlang onder een steen heb gezeten. De zaak kwam aan het licht toen mijn collega in het kader van wereldvrouwendag en de aanstaande verkiezingen, had geopperd mijn volgende column aan feminisme en vrouwenrechten anno nu te wijden. Op zich een goed plan. Echter, toen bleek dat mijn vergaring van kennis rondom dit thema parallel met het behalen van mijn middelbare schooldiploma in 2004 te moeten zijn gestopt, ook een tikkeltje ongemakkelijk.

En zo kwam het dat een onwetende, doch nieuwsgierige Jan haar werkweek begon met een noodzakelijke online speurtocht naar de huidige stand van vrouwenzaken wereldwijd. Een online tocht van een recent ingevoerd religieus fietsverbod voor vrouwen in Iran, tot aan een al veel langer bestaand verbod voor autorijdende vrouwen in Saoedi Arabië. Van de bijna honderdste verjaardag van het kiesrecht voor de Nederlandse vrouw, tot aan de zwarte Zuid-Afrikaanse vrouw die voor datzelfde recht tot aan 1995 heeft moeten strijden. Van vrouwen die juist wél of niet ‘met hun vagina stemmen’ tot aan foto’s waarop te zien is hoe acht witte mannen in pak, met één krabbeltje op een papier een gedateerde anti-abortus regel nieuw leven inblazen. Mannen die beslissen over de toekomst van miljoenen vrouwen wereldwijd. Om vervolgens te lezen hoe in Liberia een hele oorlog is plat gelegd door een door vrouwen georganiseerde seksstaking.

En zo stap ik vrijdagmiddag, een beetje beduusd, licht gepikeerd en met een vol hoofd in mijn auto en overspoel ik bij thuiskomst ongevraagd de flaporen van mijn vriendje met mijn nieuw vergaarde kennis. Daarna doneer ik ondanks mijn bijzonder negatieve banksaldo een klein bedrag aan een stichting die zich hard maakt voor de verbetering van vrouwenrechten wereldwijd en kom tot een belangrijk inzicht: niemand heeft er wat aan als deze Jan onder haar steen blijft zitten. Dankzij feminisme kan ik stemmen, bier drinken en een Jan zijn. Een Jan in een pak. Maar bovenal een Jan die, ondanks dat ze een vrouw is, gewoon kan, mag en zál blijven doorrijden.