Jullie stelden zélf de vragen in dit debat

Vandaag hield NOS op 3 een Facebook Live-debat met de jongste kandidaat-Kamerleden.

Leuk, al die debatten op televisie, maar wel een beetje eenrichtingsverkeer. NOS op 3 pakte het anders aan, want in hun Facebook Live-debat van vandaag kon je zélf de vragen stellen aan kandidaat-Kamerleden.

De zes jongste kandidaten van VVD, CDA, GroenLinks, D66, SP en PvdA gingen met elkaar in discussie over de topics die jongeren belangrijk vinden: werk, onderwijs, klimaat en hoe we met elkaar omgaan in Nederland. Bekijk het debat hieronder terug per onderwerp.

Allereerst ging het natuurlijk over onderwijs, en dan met name de afschaffing van de basisbeurs. Moet die terugkomen of niet? 

In de ronde samenleving zijn kijkers vooral benieuwd hoe de partijen criminaliteit en straatintimidatie willen aanpakken. Ook komt het CDA-plan voor maatschappelijke dienstplicht aan bod.

Wordt een biefstukje straks alleen maar voor de rijken? Dat vraagt de PvdA zich af in een ronde over het klimaat, waarin GroenLinks voorstelt om zaken als vlees en auto's zwaar te willen belasten.

Via de Facebook-reacties kwamen veelvragen binnen over werk. Veel jongeren zijn zzp'er. Wat wordt er voor hen geregeld?

Voordat de jonge kandidaten naar huis mochten, kregen ze ieder nog een 'duivels dilemma' voorgelegd:


NOS op 3 ging vier jaar geleden ook in debat met jonge partijkandidaten. Toen waren dat onder meer Jesse Klaver, Klaas Dijkhoff en Stientje van Veldhoven. Politici die jullie inmiddels allemaal kennen. Maar wie van de jonge kandidaat-Kamerleden uit dit debat zie jij over vier jaar een grote rol in de politiek spelen? Stem op de poll hieronder.