30-11

Spuit Elf | Interview met Nasja Covers

Tijdens de 3LAB Serie Contest maken vijf pilots kans om ontwikkeld te worden tot een volledige NPO3 dramaserie. De pilots zijn gemaakt door jonge makers van eigen bodem en Nasja Covers is daar één van. Zij schreef Spuit Elf.

Waarom wilde je dit verhaal maken?

Ik wilde een serie maken over een meisje dat bij de brandweer gaat werken, om zo ook een 'goed' imago te hebben. Hierdoor komt ze in een mannenwereld terecht, en moet ze stevig in haar schoenen leren staan, om niet compleet buiten de boot te vallen. En over de brandweer omdat vuur en blussen en brandweerwagens nogal awesome zijn natuurlijk. 

Spuit11  1.3.3

Wie is je favoriete personage uit de serie? 

Feya, de hoofdrol. Omdat ze in nood onverwachte sprongen maakt. Ze zakt voor haar eindexamen en is niet zo veganistisch als haar vrienden, terwijl ze er zo graag bij wil horen. Als oplossing liegt ze dat ze zich heeft opgegeven bij de brandweer. En nu kan ze niet meer terug. Want als ze opgeeft staat ze al helemaal voor gek. Deze mix tussen je heel erg druk maken om wat anderen van je denken, maar wel een volslagen originele weg inslaan vind ik heel leuk. Als ze zelf nou eens wist hoe bijzonder en cool ze was...

Wat is de leukste situatie die je hebt meegemaakt op de set?

We hadden verzonnen dat Feya een brandende cadeautafel blust met een frisdrankfles, en dat er dan op de set een tafel in de fik staat, die écht wordt gedoofd met een colafles vond ik zo vet. Dat je denkt 'dat kan toch niet', en dat het dan echt wordt, echt geweldig. Romy Gevers speelde dit ook fantastisch, dus ja, eigenlijk was de hele dag een feestje voor mij als scenarist. (Ik hoefde dan ook geen reet te doen, Romy, Lucas (Camps, de regisseur) en de rest van de geweldige crew hebben zich uit de naad gewerkt, om het er allemaal in 1 dag op te krijgen.

spuit elf

Wat is je favoriete onderdeel aan het maken van een serie als deze?

De brandweer, duh. Vuursituaties verzinnen, comedy maken. En hiermee laten zien dat meisjes ook gewoon bij de brandweer kunnen als ze dat willen: er is niet zoiets als een mannenbaan, vind ik, dus er kunnen niet genoeg producties worden gemaakt met meisjes op dat soort posities.

Wat kunnen we de komende tijd nog van jou verwachten? Ben je nog met interessante projecten bezig?

Ik schrijf verschillende concepten en pitches momenteel, dus wie weet, het is altijd de vraag wat er doorgaat. Daarnaast ga ik dialogen schrijven bij Spangas en komt er in de zomer een theaterstuk in de Verkadefabriek in Den Bosch, waar ik de tekst voor schrijf. Dus, ja, allerlei interessants!