16-12

Spreekhokken onderzoekt het Sallands

Dankzij een accent je mannetje staan in het vrouwenvoetbal. Altijd al willen weten hoe Ilse de Lange op het veld klinkt? Kijk Spreekhokken!

Klinkt een zachte G sexy en is Haags ordinair? De webserie Spreekhokken onderzoekt wat mensen vinden van een accent of tongval. Hoe zou jij iemand beoordelen als je diegene niet ziet, maar alleen hoort spreken? Klinkt het Gronings stug, het Limburgs dom en het Haags ordinair? Spreekhokken zoekt het voor je uit in de door Sander Nieuwenhuijsen en Dirk de Bekker gemaakte webserie.

Ilse de Lange op het voetbalveld
In de derde aflevering een reis naar het oosten van het land. Daar treft Spreekhokken Maïllis Jansen op het voetbalveld. Zij is aanvoerder van het vrouwenelftal V.V. Drienerloo, de studentenvoetbalvereniging van de Universiteit Twente. Ze heeft een sterk accent, het Sallands om precies te zijn. Dat heeft veel weg van het Twents en lijkt nog het meest op de tongval van Ilse de Lange, volgens Maïllis. Ze steekt haar accent niet onder stoelen of banken. Op het voetbalveld komt het extra sterk naar voren, maar of ze daar zelf nou zo blij mee is…?

Meedoen met de app
Spreekhokken is onderdeel van een Groot Nationaal Onderzoek van de NTR naar alle Nederlandse accenten, genaamd Sprekend Nederland. In de app die vanaf 2 december beschikbaar is kan heel Nederland meedoen aan dit onderzoek. Het programma De Kennis van Nu (NPO 2) besteedt op 2 december aandacht aan het onderzoek. Ga vooor meer informatie naar: ntr.nl/sprekendnederland