16-12
WebOnly

Spreekhokken onderzoekt accenten en vooroordelen

Klinkt een zachte G sexy en is Haags ordinair? De webserie Spreekhokken onderzoekt wat mensen vinden van een accent of tongval.

Hoe zou jij iemand beoordelen als je diegene niet ziet, maar alleen hoort spreken? Klinkt het Gronings stug, het Brabants sexy en het Haags ordinair? Spreekhokken zoekt het voor je uit in de door Sander Nieuwenhuijsen en Dirk de Bekker gemaakte webserie.  

Kloppen de vooroordelen?
Spreekhokken brengt verschillende accenten letterlijk bij elkaar in het Spreekhok. Door twee personen met verschillende tongval, zonder dat zij elkaar kunnen zien, in het spreekhok te zetten wordt een beeld gevormd van de persoon aan de hand van het accent. Welke vooroordelen zijn er en kloppen die ook?

Aflevering #1: Is de zachte G sexy?
In de eerste aflevering gaat Tilburg naar Leiden. Joep woont al zijn hele leven in Tilburg, maar heeft als MC van de band Cairo Liberation Front getoerd door vele landen. Hij is het gewend om toegejuicht te worden op het podium. Zou dat ook zo zijn in het Spreekhok, als mensen hem beoordelen puur op zijn accent?  


Meedoen met de app
Spreekhokken is onderdeel van een Groot Nationaal Onderzoek van de NTR naar alle Nederlandse accenten, genaamd Sprekend Nederland. In de app die vanaf 2 december beschikbaar is kan heel Nederland meedoen aan dit onderzoek. Het programma De Kennis van Nu (NPO 2) besteedt op 2 december aandacht aan het onderzoek. Ga vooor meer informatie naar: www.ntr.nl/sprekendnederland