Spice 'hartverscheurend' | Trippers

45:11
Gezien
3
Bij aflevering Trippers - Spice

"Indrukwekkende televisie!" "Hartverscheurend." "Bizarre wereld." "Niet te geloven." "Een soort Trainspotting on steroids... wat een uitzichtloze kutzooi..." Nederland is in shock van deze Trippers aflevering.

Waarom zou je in godesnaam beginnen aan een drug die je verandert in een Zombie? Het antwoord op die vraag bestaat uit de woorden: armoede, uitzichtloosheid, dakloos en de goedkope extreem verslavende drug Spice.

Een drug die mensen verandert in zombies?

Jazeker. Spice is een gevaarlijk middel met een groots effect dat spotgoedkoop is. Voor veel arme Engelsen is dat ook precies de reden dat ze de verleiding niet kunnen weerstaan. Spice is niet alleen goedkoop, het is ook nog eens extreem verslavend. En het Verenigd Koninkrijk lijkt de laatste tijd steeds meer in de ban van Spice. Naar schatting is zeker de helft van de daklozen daar verslaafd aan deze chemische drug.

Wat is Spice?

Spice is een mix van kruiden en handgemaakte chemicaliën. Aan wat voor soort chemicaliën moet je dan denken? Nou… dat weet je dus nooit precies. Zodra bepaalde samenstellingen van chemicaliën illegaal worden, veranderen ze de samenstelling weer. Zo blijft het goedje 'legaal'. Daarnaast mixen dealers zelf ook van alles door de drugs, je weet dus nooit precies wat je koopt. En zo bestaat dus de kans dat je voor een snelle rush chemicaliën van vijverreiniger zit te inhaleren...

Trippers Spice 1

Fake weed

Spice heeft vele bijnamen, waaronder "Fake weed" en "Synthetic Marijuana" omdat er vergelijkbare chemicaliën in zouden zitten. Maar in werkelijkheid zijn de effecten van Spice véle malen erger dan wiet. Onderzoekers linken het aan hartritmestoornissen en veel mensen zijn inmiddels aan de gevolgen overleden.

100x schadelijker dan wiet

Omdat elke dosis Spice weer anders is, is er geen eenduidig verhaal over hoe schadelijk het nou precies is. Sommige experts beweren dat het meer dan honderd keer schadelijker is dan reguliere cannabis. Waar Spice exact vandaan komt is niet zeker, maar men denkt dat het vanuit China via Oost-Europa in Engeland is beland. Een gram Spice kost ongeveer 5 Engelse pond. Je kan Spice roken, maar je kan er ook een gezellig kopje thee van zetten. Typisch Engels!

Trippers Spice 3

Armoede in de UK

Bij Engeland denk je waarschijnlijk niet per se aan armoede. Toch ligt het armoedepercentage bij onze buren meer dan twee keer zo hoog als in Nederland (16 procent om 6,7 procent) en hebben veel Engelsen geen dak boven hun hoofd. De stijgende huurprijzen, tekorten aan woningen, wijzigingsvoorstellen in de wet en verminderde financiële steun maken het voor veel mensen onmogelijk om een woning te krijgen. De werkloosheid ligt hoog, vooral veel jongeren struggelen met het vinden van een baan. In de leeftijd tot 24 jaar zijn er 1,47 miljoen werklozen op de arbeidsmarkt. Mensen uit verschillende situaties en sociale lagen van de bevolking belanden op straat, worden dakloos en trappen in de verleiding van Spice.

Trippers Spice 2

Dakloze zombies 

Spice verandert mensen in zombies. Maar echt. Omdat elke dosis Spice weer andere chemicaliën bevat, heeft niet iedereen dezelfde reactie. Een flinke dosis Spice kan ervoor zorgen dat je de controle over je lichaam verliest en je rondzwalkt als iemand die net is opgestaan uit de dood. De mentale gevolgen verschillen enorm, van extreme angsten tot hallucinaties, en van ontspanning tot paranoïde gedachtes.

Het evil zusje van heroïne

Het is erg verslavend en mensen die een tijdje zonder Spice zitten, worden onrustig en agressief. De afkickverschijnselen zijn extremer dan bij heroïne en cocaïne. Veel gebruikers zien de slechte gevolgen wel in, maar zijn zó verslaafd dat ze zich er bij neerleggen. Het is een deel van hun leven geworden. Een leven waarvan de levensverwachting ernstig naar beneden moet worden bijgesteld.

Populair in de gevangenis

De tijd gaat sneller als met Spice. En zo voelt drie jaar in de cel plotseling als drie maanden. Vandaar dat het ook veel wordt gebruikt in Engelse gevangenissen. De drugs is ook nog eens relatief makkelijk mee te smokkelen. Een populaire manier hiervoor is om enveloppen te impregneren met de substantie, zodat het eruit ziet als een normale brief. Spice komt zo vaak door de drugscontrole, ook omdat het vrijwel altijd uit ‘legale’ chemicaliën bestaat.

Drugs na de Brexit

Heeft de Brexit nog enige invloed op het gebruik van drugs in Engeland? Jazeker. Doktoren die gespecialiseerd zijn in verslaving en publieke gezondheid waarschuwen dat internationale coöperaties tussen medische experts en politie van groot belang zijn voor het monitoren van de drugsmarkt. De Brexit zorgt ervoor dat internationale centra zoals het "European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction" minder invloed hebben, en dat het monitoren van drugsgebruik in het Verenigd Koninkrijk daardoor een stuk lastiger wordt. Ook verliezen ze door de Brexit de directe toegang tot het overzicht dat Europols drugdatabase, waardoor de controle op drugs een stuk lastiger wordt.

TRIPPERS: UK SPICE


Vlogs, foto's en de aflevering in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram!


Trippers, elke maandag om 21:15 bij BNNVARA op NPO 3!