09-10

Spanje: meer dan zon, zee en sangria | Risky Rivers

Als je denkt dat je alles al gezien hebt van Spanje, dan heb je het mooi mis.

Spanje heeft de perfecte ingrediënten voor een top vakantie: zon, zee, strand, friet van Piet, tapas en laten we de Sangria niet vergeten. Maar wist jij dat Spanje ook prachtige natuur heeft?

Natuur
Oke. Stranden vallen ook onder natuur. Maar het binnenland is er dus ook fantastisch! Kleine dorpjes die verscholen liggen in een prachtig groene omgeving, een lading bergen en best wat ruige rivieren. Ruige rivieren, risky rivers, je zou het niet verwachten.

Cultuur
In elk dorpje struikel je over de kerkjes. Dit komt doordat het merendeel van de Spanjaarden Katholiek is. Tijdens het regime van dictator Franco was het alleen toegestaan Katholiek te zijn. Na het overlijden van Franco kwam er meer vrijheid van religie. Hallo Kerk van het vliegend Spaghettimonster! 

Catalonië en Barcelona
Spanje bestaat eigenlijk uit twee delen. Spanje en Catalonië. Catalonië werd onder het regime van Franco flink onderdrukt. De mensen daar zien Catalonië dan ook echt als aparte staat. Wie een beetje het nieuws volgt kan dat niet zijn ontgaan. Op vakantie merk je het vooral aan het taaltje. Alle Lloret- en Barcelona-gangers zullen dat herkennen. Die gasten zijn niet te verstaan.

Dali of Gaudi
Je weet wel. Die schilderijen met druipende klokken en paarden op hele lange dunne beentjes. Of die toch wel opmerkelijke kathedraal in Barcelona, de Sagrada Familia. Naast de aparte stijl is het ook wel erg bijzonder dat dit gebouw na ruim honderd jaar nog steeds niet af is! Dali en Gaudi zijn verantwoordelijk voor deze nogal trippende kunst in Catalonië.  

Risky Rivers -infographic-6

Meer zien van Spanje?
Sebastiaan maakt voor 3 op Reis een trip naar het stadje Pau, dat midden in de Pyreneeën ligt. Veel mensen kennen het stadje van het wielrennen. Toch zijn er maar weinig toeristen.

En Dennis laat je de schoonheid zien van ons eigen continent. Hij reist van Valencia naar Barcelona.

Complete hysterie in een bootje? Risky Rivers #1.6 | "Gloeiende-tyfus-hoerenbende"
Iets anders dan Spanje? Waarom jij naar Oeganda Wil! | Risky Rivers


Risky Rivers maandag 20.25 bij BNNVARA op NPO 3!