Sony wil horrorfilms zonder horror en seksscènes zonder seks

Sony heeft iets nieuws bedacht: de Clean Version Movie Initiative.

Daarbij passen ze films aan waar seksscènes, scheldpartijen en andere obscene plaatjes in voorkomen. De films worden op die manier ook geschikt voor een groter publiek. Een versie van films die zeg maar family proof is. Waarbij je als kijker niet meer ‘fuck you’ maar ‘stuff you’. Precies wat de wereld nodig heeft. Net als deze andere pareltjes: 


Bedenk je eens even wat er van deze films overblijft als ze ‘schoongemaakt’ (gecensureerd) worden. The Exorcist zonder doodeng bezeten meisje, Pulp Fiction zonder Samuel L. Jackson die alles bij elkaar scheldt en Antichrist zonder geslachtsdelen die worden verminkt.

'Please don't do this to our films'
Hetplan heeft Sony inmiddels al een boel kritiek opgeleverd van filmmakers. Daarom hebben ze hun initiatief een beetje aangepast. Volgens The Guardian zegt de studio nu geen schone films meer te verkopen als makers het niet eens zijn met het verbouwen van hun film.

Toch zijn er nog steeds 'schone' films te koop bij Sony, waaronder Easy A, Captain Phillips en meerdere versies van Spiderman.Hoe zijn die films dan veranderd? De BBC geeft een voorbeeld: 50 First Dates, met Drew Barrymore en Adam Sandler. Bij die film werd gewaarschuwd voor “harde seksuele humor en referenties naar drugs”. Uit de familieversie zijn er 34 momenten gehaald waar wordt gescholden, 34 stukken waar seks in voorkomt en 10 onderdelen met geweld.


Volgens Digital Trends is dit juist goed nieuws voor filmliefhebbers. “Ouders kunnen zo hun kinderen al vroeg kennis laten maken met hun favoriete films.” Goed plan? Of denk je van mwah, zo verpest je het hele idee van de film?