Soa-testje uit de muur

In Den Haag kun je voor het eerst 24/7 een soa-test uit een automaat halen.

Probleem: je denkt dat je misschien een soa hebt en moet dan naar een huisarts om dat op te biechten. Daar zit je misschien helemaal niet op te wachten. Dat dachten Marlous Lasschuyt en Klazien Visser van Soapoli-online ook. Daarom hebben zij nu een soa-automaat in Den Haag. "Dit is een hele discrete anonieme oplossing om op een soa te testen", zegt Klazien.


Je kon ze al anoniem op internet bestellen: soa-testen. Voor hiv, chlamydia, gonorroe en syfilis kun je nu ook terecht in Den Haag bij apotheek Prins Hendrikplein. Daar staat een speciale automaat waar je dag en nacht medicijnen uit kunt halen. Vanaf vandaag haal je daar ook je soa-testen uit.

Initiatiefnemer Soapoli-online wil ze het liefst door het hele land, maar heeft daar nog niet direct plannen voor. "Deze automaat is voor mensen die het heel moeilijk vinden om met hun soa-hulpvraag naar de huisarts te gaan en niet naar de GGD kunnen," vertelt Klazien.

Discrete doos uit de automaat

Het werkt heel gemakkelijk. Buiten de apotheek staat een automaat met een touchscreen. "De automaat wordt de soa-automaat genoemd, maar je kunt er ook je pillen ophalen buiten openingstijd," vertelt Marloes. In de automaat zitten vijf verschillende testen.

"De test komt in een discrete doos uit de automaat. Thuis neem je de test af. Die stuur je naar het laboratorium en je krijgt binnen drie werkdagen de uitslag in de mail", vertelt Marloes. "Dit is heel anoniem, het is een code. Het enige dat je moet doen is op de website een e-mailadres invullen", voegt Klazien toe.

Soadoos

Schaamte

Volgens huisarts Peter Leusink hangt er nog een flink taboe rond soa's. "Er heerst nog steeds schaamte rond seksualiteit", vertelt hij. "Een soa na een vrijpartij wordt gezien als eigen schuld, dikke bult." Hij juicht deze anonieme test dan ook van harte toe. "Deze nieuwe mogelijkheid helpt mensen om schaamte te omzeilen."

Volgens Klazien zijn de testen volledig betrouwbaar. "De testen die we aanbieden zijn laboratoriumtesten, dezelfde testen die de GGD en huisartsen aanbieden. Voor advies kun je altijd contact met ons opnemen. Wij werken met verpleegkundigen gespecialiseerd in soa's en twee artsen."

Meer lezen? Check het artikel bij NOS op 3.