Slechtziende stemmers hebben het lastig

Stemmen als je blind of slechtziend bent, dat levert aardig wat gedoe op.

Stemmen als je blind of slechtziend bent, dat levert aardig wat gedoe op. Oud PvdA'er Sander Terphuis trok vandaag aan de bel in de Volkskrant door een ingezonden brief te schrijven. Hij is zelf slechtziend, en heeft slechte ervaringen in het stembureau. En hij is niet de enige. 

"Als je aangeeft dat je slechtziend bent geven ze je eerst een loep," vertelt Terphuis. "Als het invullen dan nog niet lukt komen ze met een lampje aanzetten. Je kunt wel iemand machtigen, maar veel blinde en slechtziende mensen willen graag zelfstandig stemmen."

Vroeger, met de computer

Het gaat in Nederland om ongeveer 300.000 mensen die visueel beperkt zijn. Tot 2007 was er voor deze mensen weinig aan de hand in het stemlokaal: overal stond nog een stemcomputer. Terphuis: "via een koptelefoon kon je horen wat de opties waren en zonder problemen je stem uitbrengen op de partij die je wilde." 

Toen het ouderwetse papier en het rode potlood weer terugkwamen, omdat stemcomputers niet altijd veilig waren voor fraude, werd het ineens weer lastig om blind te stemmen. "Stemmen is een grondrecht voor iedereen en dit moet voor iedereen mogelijk zijn," vindt Terphuis. "En met een potlood en papier kan een groep mensen dit domweg niet."

In 2014 ging Omroep West al eens mee met Terphuis tijdens het stemmen: