10-07

Shit, ik word kaal!

Maak je op voor een spoedcursus anti-kaalheid in 10 tips & tricks! Hoeveel haren verliezen is eigenlijk normaal..?

Vroegtijdig kaal worden is voor geen enkele man leuk. Maar vrouwen kunnen er ook wat van. Worden mannen vooral kaal aan de voorkant in midden achterop het hoofd, bij vrouwen wordt de algehele coupe aangetast; het haar wordt dunner. 

Er zijn her en der pillen die schijnen te werken. De Medicijnmannen kunnen zich voorstellen dat iets slikken toch wat overdreven is. Inmiddels weten zij alles over haren en het gebrek er aan. Daarom geven ze je een spoedcursus anti-kaalheid. 

1. Dit verlies je dus per dag
Normaal gesproken verliezen mensen wel vijftig tot honderd haren per dag. Als je bedenkt dat op een hoofd gemiddeld honderdduizend haren zitten, liggen er per dag in het ergste geval dus zeventienduizend haardossen verspreid door heel Nederland.

2. En nu noem je het: kaalheid
Maar sommige mensen verliezen nog meer haar per dag. Wanneer je honderdvijftig haren verliest dan kan je spreken van overmatig haarverlies. Dan heb je een ziekte, namelijk Alopecia. In de volksmond: kaalheid.

3 Man versus vrouw
De kans dat jij het onder de leden krijgt is aanzienlijk. Ongeveer 70% van de mannen en 40% van de vrouwen krijgt in verschillende mate te maken met overmatig haarverlies.

4. Struikelen over haar
Maar eigenlijk is het heel logisch dat het haar een keer uitvalt. Als haar namelijk zou blijven groeien, dan zou de oermens erover struikelen.

5. Vijf jaar wachten
Een haarzakje produceert ongeveer twintig haren voordat het afsterft en een normale haar blijft wel drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten. Een haar groeit gemiddeld twaalf centimeter per jaar. Dus met een beetje geluk heb je binnen vijf jaar een mooie dos van zestig centimeter.

6. Kaal ga je worden
Al met al betekent dit in theorie dat mensen pas na 60 tot 100 jaar kaal zouden moeten worden. Dat is nogal een verschil van leven en dood.

7. Cirkels op je hoofd
Mocht je aan het begin staan van je kaalslag en een haartransplantatie overwegen, houdt er dan rekening mee dat gedurende de jaren de kaalheid kan toenemen. Het Medicijnmannen-advies is om een behandeling uit te stellen totdat een goed resultaat gegarandeerd kan worden. Anders krijg van die rare cirkels op je achterhoofd.

8. De gevaren van kaal zijn
Smeer je bolletje dan wel goed in met zonnebrand want onderzoek leert dat kale mannen een achtmaal hogere kans hebben op het ontwikkelen van huidkanker.

9. Negeer je haar
Hoe het je hoofdhaar afgaat, heb je wel een klein beetje in eigen hand. Het gebruikelijke wassen en borstelen zorgt ervoor dat een haar nog losser gaat zitten tot deze uiteindelijk uitvalt. Je zou dus kunnen overwegen om je haar zo min mogelijk aandacht te geven. Dan blijft het lekker op z’n plek zitten.

10. De ideale oplossing
Wat ook nog goed kan helpen is een hoofdmassage. Het stimuleert namelijk de doorbloeding en dat is goed voor de haarzakjes. Dus kijk je partner eens lief aan. Beide kunnen er profijt van hebben.

Nu wil je natuurlijk weten of er toevallig ook middeltjes bestaan die werken tegen haaruitval? De Medicijnmannen zochten het uit: